Ťažko skúšané bratislavské reštaurácie, kaviarne či bary majú síce konečne naplno otvorené prevádzky, ale plné nie sú. Väčšina tradičných turistov z iných krajín totiž zostala za hranicami. Čiastočne ich nahradili iba turisti z iných slovenských miest a z krajín, na ktoré sme neboli zvyknutí.

Chýba 60 % zahraničných turistov

„Zahraničných turistov je asi o 60 percent menej, ale v posledných dňoch začali pribúdať tí nemecky hovoriaci, teda Rakúšania a Nemci,“ povedala nám Alexandra (27), vedúca smeny v Reštaurácii Le Papillon na Hlavnom námestí. Dodala, že nová klientela chodí hlavne na raňajky a Slováci z iných miest zasa najmä večer na drinky.

Anketa
Chodíte teraz do reštaurácie či kaviarne častejšie ako pred pandémiou?

„Je cítiť, že ľuďom reštaurácie chýbali, teraz chodia častejšie aj Bratislavčania, hoci len na maličkosť. Chcú si však posedieť v príjemnom prostredí,“ dodala študentka Bronislava (24), ktorá v lete brigáduje ako servírka.  

Novinka: Rumuni a Poliaci

Do Koliby Kamzík, ktorá má prevádzky na Námestí SNP aj na Zelenej ulici v centre, chodia podľa čašníka Radka (35) Rakúšania, hoci stále málo. Najnovšie ich však začínajú navštevovať vo väčších počtoch aj turisti, na ktorých sme neboli zvyknutí, Rumuni a Poliaci. „Radi si objednávajú slovenské špeciality ako halušky či pirohy, Slováci si dajú väčšinou rezeň,“ prezradil Radek s tým, že Slováci aj cudzinci u nich najčastejšie pijú pivo.  

„Keby boli hranice otvorené, mali by sme v tomto čase obidve prevádzky plné turistov, teraz je reštaurácia na Zelenej oveľa lepšie vyťažená, lebo je v strede mesta, na Námestie SNP nechodí až toľko ľudí, tam ten výpadok turistov cítiť viac,“ dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane