Tip na článok

A tomuto rozumiete? Otestujte sa, ako dobre poznáte nárečové slovíčka!

Ženy a dievčatá v Hrochoti majú takéto kroje.
Foto: pem

17.3. 19:00 Poznáte to: človek zo západného Slovenska sa vraj s východniarom nedohovorí! Ale je to naozaj tak? Rozumiete nárečovým slovám? Vyskúšajte to!

kviz ilustrak

1/10 - Čo znamená buksa?

Peračník nemá byť príliš veľký, ale musí sa doň zmestiť všetko
ideálny má 1 – 2 poschodia a priestranné priehradky.

2/10 - Čo je to grífel?

Foto: TREND, Matej Kalina
Žobráci pred kostolmi neraz obťažujú ľudí. V Trnave im môžu namiesto eur dávať hlinené dukáty, za ktoré si potom bezdomovci môžu zakúpiť v arcidiecéznej charite potravinový balíček.

3/10 - Čo je to dźad?

Kôň utrpel poranenia zadnej končatiny

4/10 - Čo je to garát?

Foto: juh, HaZZ
Na snímke ilustračné foto na tému Vianočne trhy.

5/10 - Čo sú to americké orechy?

V kalsickom second hande sa musíte prehrabovať, aby ste natrafili na originálne kúsky.

6/10 - Čo je to ancúg?

Foto: juh, HaZZ, HaZZ, MIROSLAV MIKLAS, MIROSLAV MIKLAS, DVM
Brada ho zmenila na nepoznanie.

7/10 - Čo sú to bajúzy?

Súd: Málo asistentiek môže spôsob problém.

8/10 - Čo je bagateľ?

Foto: juh, HaZZ, HaZZ, MIROSLAV MIKLAS, MIROSLAV MIKLAS, DVM, DVM, Instagram/zacefron, Instagram/zacefron, Juliána Bieliková
grilovaný pstruh na kyslej kapuste, zemiakové guľky plnené slivkami

recept: 
grilovaný pstruh na kyslej kapuste
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT,
VARENIE 35 MINÚT
• 4 pstruhy dúhové • koreňová zelenina
na vývar • 2 cibule nakrájané na plátky
• pol lyžičky celej rasce • 3 strúčiky
cesnaku • sušené huby (podľa chuti)
• mletá sladká červená paprika • 500g
kyslej kapusty • tymian • bobkový list
• soľ, mleté čierne korenie • olej
1. Z očistených hláv aj plutiev pstruhov a očistenej
a nakrájanej koreňovej zeleniny uvarte
vývar. Trvá to asi 30 minút.
2. Na oleji opečte nakrájanú cibuľu s rascou
a neskôr pridajte pretlačený cesnak a sušené
huby. Cibuľu zasypte mletou červenou paprikou,
krátko osmažte a pridajte kyslú kapustu.
Všetko premiešajte a prilejte rybací vývar.
Hrniec prikryte a kapustu duste do zmäknutia.
Ku koncu môžete hrniec odkryť a nechať
prebytočnú tekutinu varením odpariť.
3. Rúru vyhrejte na 230 °C so zapnutým
horným grilom. Uvarenú kapustu premiestnite
do zapekacej misy, položte na ňu umyté
a riadne osolené pstruhy a do ich brušnej
dutiny vložte stonky tymianu a bobkový list.
4. Pstruhy grilujte 10-15 minút. Vnútorná teplota
správne upečeného mäsa hneď za krkom
(v najhrubšej časti) by mala byť 50-55 °C
– ak použijete teplomer.
5. Grilované pstruhy podávajte s dusenou
kapustou a so zemiakovými guľkami.

zemiakové guľky plnené slivkami
45 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT,
VARENIE 8 MINÚT
• 200-300g sušených sliviek • 500g
múčnych zemiakov • 1 lyžička celej
rasce • 1 cibuľa • 2 strúčiky cesnaku
• bobkový list • 3 žĺtky • 140g
polohrubej múky • sušený kôpor
(nemusí byť) • soľ
1. Sušené slivky namočte do vriacej vody,
nechajte ich napučať a potom nakrájajte
na menšie kúsky. Zemiaky v šupke uvarte
v slanej vode s lyžičkou rasce, ošúpanou
cibuľou, cesnakom a bobkovým listom.
2. Uvarené zemiaky sceďte a nechajte ich
vychladnúť. Ošúpte ich, postrúhajte na jemnom
strúhadle, pridajte žĺtky, pol lyžičky
soli a múku. Vypracujte cesto. Potom z neho
kúsok odštipnite, vytvarujte malú guľku
a uvarte ju v osolenej vriacej vode. Ak cesto
nedrží pokope, pridajte doň ešte múku a soľ.
3. Z cesta vytvarujte valec a ten nakrájajte
na menšie kúsky. Do každého zabaľte nakrájané
slivky a vyformujte guľku.
4. Guľky varte v osolenej vode, kým nevyplávajú
hore. Ešte chvíľu ich povarte, ale dokopy
by sa nemali variť viac ako 5-8 minút.
Uvarené guľky schlaďte v studenej vode.
Pred podávaním ich môžete zohriať vo vode,
v ktorej ste ich varili.

9/10 - Čo je to jucha?

Zahral si vo filme: Fučo ako väzeň vo filme Amnestie.

10/10 - Čo je to arešt?

Foto: juh, HaZZ, HaZZ, MIROSLAV MIKLAS, MIROSLAV MIKLAS, DVM, DVM, Instagram/zacefron, Instagram/zacefron, Juliána Bieliková, Juliána Bieliková, LAURA WITTEKOVA, LAURA WITTEKOVA, Instagram, Instagram
Hrať znova Ďalšie kvízy
PlusTV