To, čo jeme, má okamžitý vplyv na naše zuby a ďasná. Slabá výživa vedie k zubnému kazu a ochoreniu ďasien. Niektoré potraviny ale môžu vylepšiť váš dentálny profil a zdravie ústnej dutiny.
Už všetci vieme, že sladké potraviny ako sú cukríky, keksíky, sladené nápoje často vedú k zubnému kazu. Lekári dokonca spájajú choroby ústnej dutiny s cukrovkou, srdcovými chorobami, mŕtvicou či predčasnými pôrodmi s nízkou pôrodnou hmotnosťou novorodencov. Nasledovné potraviny sú bežne dostupné a pomôžu k zdraviu priamo v ústach.
Podľa prieskumu konzumácia syra zvyšuje pH v ústach a znižuje riziko vzniku zubného kazu. Predpokladá sa, že sila potrebná na žuvanie syra zvyšuje množstvo slín v ústach. Syr obsahuje aj vápnik či bielkoviny, živiny, ktoré dodávajú zubom silu.
Hoci lekári odporúčajú vyhýbať sa väčšine sladkých potravín, existujú určité výnimky. Ovocie, ako napríklad jablká, je síce sladké, ale zároveň má vysoký obsah vody a vlákniny. Pri jedení jabĺk sa v ústach vytvárajú sliny, ktoré odplavujú baktérie a potravinové zvyšky. Vláknité zloženie ovocia tiež podporuje zdravie ďasien. Zjedenie jablka sa nevyrovná čisteniu zubov zubnou pastou, ktorá obsahuje fluorid, ale môže vás zdržať, kým nebudete mať príležitosť si zuby vyčistiť.
Zvyčajne sa nachádza v každom pláne zdravej výživy. Je bohatá na vitamíny a minerály a zároveň má nízky obsah kalórií. Listová zelenina, ako je kapusta a špenát, tiež zlepšuje zdravie ústnej dutiny. Má vysoký obsah vápnika, ktorý vytvára zubnú sklovinu.
Jogurt je podobne ako syr bohatý na vápnik a bielkoviny, vďaka čomu je ideálnou voľbou pre pevnosť a zdravie zubov. Probiotiká, ktoré sa nachádzajú v jogurte, navyše prospievajú ďasnám, pretože dobré baktérie vyplavujú baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz. V obchode si vyberajte radšej tie obyčajné, bez pridaného cukru.
Sú prospešné pre zuby, pretože sú zdrojom vápnika a bielkovín, ale zároveň obsahujú málo cukru. Vychutnajte si hrsť mandlí s obedom. To isté množstvo môžete pridať napríklad aj do šalátu.
Podobne ako jablká, aj mrkva je chrumkavá a bohatá na vlákninu. Niekoľko kúskov surovej mrkvy po každom jedle zvyšuje tvorbu slín v ústach, čo znižuje hrozbu vzniku zubného kazu. Mrkva je aj významným zdrojom vitamínu A. Do šalátu si dajte niekoľko plátkov surovej mrkvy alebo si vychutnajte baby mrkvičku samotnú.
Po manažérskej pozícii v divadle pôsobí od roku 2007 ako novinárka. Venovala sa spravodajským témam, zákulisiu televíznej tvorby a od roku 2022 problematike zdravia. Okrem písaného textu pripravuje aj obrazové a video materiály, zabezpečuje obsah na sociálnych sieťach.
Má za sebou vysokoškolské štúdium teatrológie na VŠMU a poľštiny na FF UK.