Treska v majonéze sa predáva už vyše 50 rokov. Ide o tepelne spracovné mäso tresky premiešané s jemne nasekanou zeleninou a majonézou. Podľa pôvodného receptu, podiel tresky nesmel byť nižší ako 50 percent. Ako sú na tom dnešné tresky? Vo veľkom teste to zisťovala Asociácia spotrebiteľov v SR. „Otestovali sme desať rôznych druhov tresiek v majonéze zo všetkých slovenských obchodných reťazcov. Z každej tresky, ktorú sme dali testovať, sme zakúpili 3 kusy a odniesli ich do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave," priblížil predseda asociácie Miloš Lauko.

Na celkovú výslednú známku mali rovnaký vplyv dve skúšky: mikrobiologická (50%) a obsah tresky podľa deklarácie na obale (50%). Mikrobiologickú skúšku zvládli všetky tresky. „Aby bola treska kvalitná, nesmie byť zdravotne nebezpečná. Preto sme nechali v laboratóriu akreditovanou metódou otestovať, či neobsahuje Salmonelu, Listériu, koagulázopozitívne stafilokoky a pozreli sme sa aj na množstvo kvasiniek," povedal Lauko.

Kvalitná treska by tiež mala obsahovať čo najviac mäsa z tresky. Kým v zdravotnej bezpečnosti skončili všetky tresky rovnako dobre, v obsahu a aj druhu mäsa boli značné rozdiely. Najviac mäsa z tresky, až 46 %, mali Treska Exklusiv a Treska Treskoslovenská od Ryby Košice. Tesne za nimi bola Coop Treska v majonéze s obsahom 45%. O niečo menej, 41% mäsa, mali tresky Clever z Billy a K-Clasic z Kauflandu. Len o jedno percento menej mäsa z tresky má Tesco treska.

Testované výrobky si pozrite >>TU<<

Ďalšou v poradí je Treska Exklusiv od výrobcu Preto Ryba Žilina. Jej celkový obsah mäsa je síce 45%, ale len 40% je treska a zvyšných 5% si vypomohli lacnejším mäsom zo sleďovitých rýb. Preto jej mohli započítať len 40% mäsa z tresky. Po 35% mäsa z treskovitých rýb majú tresky Nautica z Lidla a z Ryba Košice.

Anketa
Máte radi tresku v majonéze?
  • 61%
  • 35%
  • 4%

Na poslednom mieste skončila Treska Preto z Ryba Žilina, ktorá obsahuje len 15% mäsa z tresky a až 20% mäsa zo sleďovitých rýb. Podľa nariadenia o označovaní potravín má názov výrobku zodpovedať surovine s najvyšším podielom v potravine. Z pohľadu tohto nariadenia to už nie je treska ale „sleďovka".

Tabuľku s výsledkami nájdete na nasledujúcej strane >>