Krvné skupiny sa vyvíjali tisíce rokov. Vznikali ako reakcia na zmenu stravovacích návykov našich predkov. Nulka je najstaršia a ľudia s touto skupinou sú mäsožravci, podobne ako naši predkovia lovci. Áčko vzniklo potom, čo ľudia začali pestovať plodiny, dobre im teda trávi zelenina, ale aj sója. Béčkari sa vyvinuli z nomádov a môžu si naplno dopriať mliečne výrobky. Pri putovaní ich vždy sprevádzal dobytok, ktorý okrem mäsa poskytoval aj mlieko. Krvná skupina AB je najmladšou a možno ju označiť ako skupinu moderných všežravcov. Ktoré potraviny vám budú tráviť najlepšie?

PLUSMÁNIA DENNÍKA PLUS JEDEN DEŇ pokračuje i na online! Je tu DRUHÁ ŠANCA! Máš nálepku PLUSMÁNIE z dnešného dňa? Si stále v hre o 317 megacien na on-line každý deň!

Krvná skupina nula

Nulkoví mäsožravci

Najstaršia krvná skupina, vyvinula sa asi pred 40-tisíc rokmi u našich predkov - lovcov. Je to najčastejšie sa vyskytujúca krvná skupina na svete. Títo ľudia majú silný imunitný systém a výraznú vôľu presadiť sa.

Zle znášajú: výrobky z obilnín, mliečne výrobky

Priberajú: z karfiolu, bielej fazule, šošovice, kukurice, ružičkového kelu, bielej kapusty, pšenice

Chudnú: vďaka morským riasam, brokolici, listovej zelenine, mäsu, špenátu

Odporúčané potraviny

Mäso: Baranie / jahňacie, hovädzie, jahňacie, jeleň, srnec, vnútornosti ako srdce a pečeňRyby: Losos neúdený, makrela, treska, pstruh, šťuka, sardinky, ostriežStrukoviny: Fazuľa adzuki, fazuľa pintoObilniny, pečivo: žiadne Ovocie: Sušené / čerstvé figy a slivkyZelenina: Batáty (sladké zemiaky), brokolica, cesnak, cibuľa, čakanka, chren, špenát, mangold, tekvica, petržlenOleje a tuky: Olivový a ľanový olejOrechy a semiačka: tekvicové semiačka, vlašské orechyOstatné: Kari a kayenské korenie, kurkuma, karobový prášokNápoje: Ďumbierový / lipový / mätový / púpavový / šípkový čaj

Neutrálne potraviny

Mäso: Kurča, moriak, zajac – 2x do týždňaRyby: Kapor, tuniak, žralok, kalmárMliečne výrobky, vajcia: Kozie mlieko a výrobky z neho, ovčí syr, sójové mlieko, vajciaStrukoviny: Cícer, bôb, biela / červená / čierna fazuľa, zelený / cukrový hrášokObilniny, pečivo: Amarant, pohánka, proso, quinoa, špaldový alebo sójový chlieb, ryža (basmati, natural)Ovocie: Banány, broskyne, brusnice, čerešne, citróny, čučoriedky, egreše, granátové jablká, hrozno, hrušky, jablká, limetky, maliny, mango, marhule, nektarinky, ríbezle, papájaZelenina: Cibuľka zelená, cuketa, cvikla, zázvor, fenikel, mrkva, rajčiaky, reďkovky, šalát hlávkový / ľadový / poľný, špargľa, šalotka, uhorky, zelerOleje a Tuky: Maslo, repkový / sezamový olej, rybí tukOrechy a semiačka: gaštany, lieskové oriešky, mandle, píniové oriešky, sézamové a slnečnicové semiačkaOstatné: Aníz, bazalka, javorový sirup, kakao, kardamón, klinček, koriander, majorán, med, saturejka, rozmarín, pažitka, mletá paprika, šafran, šalviaNápoje: Bazový / brezový / malinový / rumančekový / sladké drievko / šalviový čaj

Nevhodné potraviny

Mäso: Bravčové a husacie mäsoRyby: Kaviar, sumecMliečne výrobky, vajcia: Camembert, čedar, cmar, eidam, ementál, gouda, parmezán, srvátka, ricotta, zmrzlinaStrukoviny: Šošovica a fiaľová fazuľaObilniny, pečivo: kukurica, ovos, pšenicaOvocie: Ostružiny, jahody, liči, mandarinky, pomaranče, rebarbora, žltý melónZelenina: Baklažán, čínska / biela / červená kapusta, karfiol, kukurica, šampiňóny, zemiakyTuky: Kokosový olejOrechy a semiačka: arašidy, kešu orechy, kokos, mak, para orechy, pistácieOstatné: Čierne a biele korenie, balzamový / jablčný / vínny ocot, kapary, kečupNápoje: aloe / ľubovníkový / podbeľový čaj