Výsledky laboratórnych testov ukázali, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku.

Až polovica spomedzi 22 výrobkov rovnakej značky a v rovnakom obale je v slovenských obchodných reťazcoch iná ako u našich susedov.

„V rámci výskumu sme odobrali v novembri 2016 vzorky 22 potravín predávaných v maloobchodoch v Bratislave a v rakúskych obciach Kitsee a Hainburg,“ vysvetlil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Kontrolóri sa zamerali na čo najširší sortiment, teda mliečne produkty, mäsové a rybacie výrobky, čokoládové a pekárenské výrobky, nápoje, kávu, koreniacu zmes, koreninu a čaj.

Núkajú nám hnus?

„Až u polovice výrobkov sme našli výrazné rozdiely značne ovplyvňujúce ich kvalitu. To všetko v neprospech medzinárodných produktov predávaných na Slovensku,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Išlo najmä o nižší podiel mäsa, vyšší podiel tukov, umelé náhrady cukru, množstvá konzervačných látok či nižšiu gramáž.

Ďalšie články o potravinách nájdete tu:

Potraviny menia gény: Správne jesť, znamená správne nakupovať

Obchodný gigant otvoril revolučné potraviny. Tisíce Slovákov môžu skončiť na dlažbe!

Nový diétny hit: Je zelená káva zázrak či podfuk?

Šok pre ľudstvo: Pochúťka, ktorú jeme odjakživa, nám môže spôsobiť rakovinu!

Slováci ako druhotriedni zákazníci

Podľa ministerky má zákazník právo na rovnakú kvality tej istej značky bez ohľadu na krajiny pôvodu alebo krajiny nákupu. „Slovenský spotrebiteľ určite neočakáva umelé sladidlá a farbivá, viac éčok alebo menší podiel mäsa ako ten rakúsky,“ zdôraznila Matečná. Vyzvala nadnárodných výrobcov potravín, aby v rámci spoločného európskeho trhu prestali vyrábať dve triedy spotrebiteľov.

Čo ukázali laboratórne testy šunky, rybích prstov, limonád, oplátok a syrov, ktoré bežne kupujete v obchodných reťazcoch? Všetky podrobnosti nájdete zajtra v denníku Plus JEDEN DEŇ.