Jahody, maliny, melóny a ďalšie sladučké plody prichádzajú na trhoviská! Tiež ich milujete? Tak potom pozor, ktoré vám chutia najviac. Niektoré druhy sú priam cukrové bomby.


Okrem odrody záleží aj na zrelosti ovocia. „V dozretom je viac jednoduchých cukrov – glukózy a fruktózy, je teda kalorickejšie,“upozornila lekárka Alžbeta Béderová.

V ovocí je však aj veľa polysacharidov – prospešnných cukrov. Navyše drobné plody sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré znižujú účinky fruktózy. Letného ovocia sa teda nemusíte báť, ak si ho dáte s mierou!

Chrumkavý ananás zaženie smäd aj hlad.
Chrumkavý ananás zaženie smäd aj hlad.
Zdroj: SHUTTERSTOCK

10. Ananás


2,44 g fruktózy na 100 g ovocia