Podľa najnovších zistení vedcov môže koronavírus poškodiť schopnosť tela produkovať inzulín. A to znamená, že choroba môže aj u zdravých ľudí spôsobiť vznik cukrovky 1. typu. Informovali o tom štúdie uverejnené v prestížnych časopisoch The Lancet a Nature.


Doteraz lekári skúmali skôr to, aké komplikácie hrozia po nakazení novým koronavírusom srdciarom, onkopacientom či cukrovkárom. V polovici apríla ich však zalarmoval prípad 18-ročného nemeckého študenta Finna Gnadta.


Novým koronavírusom sa nakazil od rodičov, ktorí boli na dovolenke v Rakúsku. Priebeh ochorenia uňho nebol vážny a nemal žiadne väčšie problémy či komplikácie. Po niekoľkých dňoch sa však začal cítiť unavený a trápil ho smäd. Začiatkom mája mu lekári diagnostikovali cukrovku 1. typu, ktorej príčinou mohol byť COVID-19.


Zvyčajne ide o autoimunitné ochorenie a samotný organizmuz ničí bunky, ktoré produkujú inzulín. V študentovej krvi však také bunky nenašli a preto sa nazdávajú, že ich zničil vírus. Podobných prípadov však pribúda.


Ďalšie desiatky ľudí do nemocníc prijali s extrémne vysokou hladinou cukru a ketónov v krvi. Keď telo nevie vyrobiť dostatočné množstvo inzulínu, ktorý by rozkladal cukor, používa ako alternatívu práve ketóny. Aj to naznačuje, že koronavírus môže spúšťať aj cukrovku.


Dôkazov je však podľa vedcov zatiaľ ešte málo, no stačia na vytvorenie hypotézy a hlbšie preskúmanie. Isté však je, že cukrovkári majú vyššiu pravdepodobnosť vážneho priebehu ochorenia COVID-19 a tiež na ňu častejšie umierajú. „Cukrovka je pri nákaze covidom ako dynamit,“ povedal pre magazín Nature Paul Zimmet, ktorý skúma súvislosti medzi týmito ochoreniami.

Anketa
Bojíte sa, že sa nakazíte novým koronavírusom?
  • 77%
  • 7%
  • 16%

Mohlo by vás zaujímať: