Na trhu nemáte istotu, že kupujete kvalitné ovocie či zeleninu z domácich sadov. A že nás mnohí predajcovia klamú, potvrdili aj kontroly inšpektorov. „Odhalili sme, že niektorí predajcovia chodia nakupovať do veľkoskladov a označujú to ako produkty z vlastnej záhrady. Prípadne im tovar dovezú Poliaci či Maďari, pestovatelia alebo priekupníci a obchodníci, a takisto vydávajú predávané ovocie a zeleninu za vlastné,“ vysvetľuje Jozef Bíreš, šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Ako teda zistíte, či sú ovocie a zelenina naše alebo dovezené? Ovocinár MARIÁN KOMŽÍK prezradil 6 tipov, ktorými ľahko spoznáte domácu kvalitu.

1. Nepravidelnosť ovocia nič nepovie

Je chyba myslieť si, že ovocie, ktoré je „škaredé“ a nepravidelné, je zdravé a domáce. Naši pestovatelia majú tiež dobre vyzerajúce ovocie. Každý má snahu vypestovať prvú triedu kvality. Len čo má ovocie nejaké poškodenia, zo zákona je zakázané ho predávať. Takže toto kritérium vás nevaruje pred importovaným tovarom.

2. Lokálny dodávateľ

Odporúčam každému, aby si vo svojom okolí našiel miestneho dodávateľa – vtedy má istotu, že je produkt dopestovaný doma. Každý by mal mať svojho dodávateľa ovocia, zeleniny, mäsa. Ja kupujem paradajky či papriku najradšej u pestovateľa alebo na trhu.

3. Cena

U jahôd je veľmi jednoduchým ukazovateľom pôvodu cena. Počul som, ako sa jedna slečna chválila druhej, že kúpila nazbierané jahody iba za 1,50 eura. Samozbery dnes idú po 1,70 a 1,90 eura, v okolí Bratislavy je to ešte drahšie. Nazbierané jahody po 1,50 eura je nezmysel. Ide určite o poľské plody, kde je iná ekonomika.

4. Vôňa

V hypermarkete kupujem podľa vône. Napríklad paradajky v akcii za 0,99 eura nemá ani význam chytať do ruky. Ak k nim privoniam, musím ich naozaj krásne cítiť paradajkami.

5. Odroda

Pri jablkách vyberám podľa odrôd, ktoré mám rád. Ale tiež platí, že do akcie nedajú vyššiu kvalitu, ktorú vedia predať aj drahšie. V akcii predávajú napríklad jablká nerovnomernej veľkosti, menej vyfarbené, menej aromatické, menej sladké alebo po limite skladovania.

6. Čas zberu

Ak sa jahody dostávajú na trh veľmi skoro, napríklad v apríli, ľudí uchvátia, lebo sú veľké a červené. Lenže je to v podstate bezduchá hmota. Zvyčajne ich dopestovali v Španielsku alebo Maroku s cieľom čo najvyššej úrody. Platí, že čím viac úrody, tým sú chuť a aromatika slabšie. Aby mali jahody dobrú chuť, tak úroda musí byť maximálne 10 až 12 ton na hektár. Môžete dopestovať aj 20 ton, ale také jahody už nemajú chuť. Je to len vodou a živinami napučaná bobuľa, ktorá je síce pekná, ale nemáte z nej žiadny pôžitok.

Prečítajte si tiež:

Budú pre vás tieto triky užitočné? Napíšte nám do diskusie pod článkom.