Predaj cez sociálne siete, internetové bazáre či na trhovisku vo vašej obci. Aj tam ste možno kúpili fušerský výrobok, ktorý má ďaleko od kvalitnej klobásky, údeného mäska či jaternice.


Podľa Petra Lančariča môže byť takýchto nelegálnych mäsových výrobkov na Slovensku až 90 percent. „Legálnych výrobkov sa na trhu pohybuje možno 5, maximálne 10 percent v rámci Slovenska, je to náš odhad,“povedal Lančarič, člen predstavenstva Zväzu spracovateľov mäsa.


„Sú to hobby mäsiari, ktorí nakupujú mäso z rôznych zdrojov, či už zo zahraničia alebo tu na Slovensku. Vyrábajú tieto výrobky vo veľkej miere a nemali by šancu, aby vychovali toľko zvierat, aby mohli spracovať také množstvo výrobkov,“prízvukuje.


Ako ďalej dodal, často môže ísť o mäso pochybnej kvality či pokazené mäso, ktorého sa chcel niekto zbaviť a tak ho predal lacno. Otázna je aj hygiena priestorov, kde sa tradičné pochúťky vyrábajú či postupy ich technologickej prípravy. Ľudí pritom láka výhodnejšia cena či prísľub „domácej kvality“.


„Vo vzťahu k zdraviu spotrebiteľa je to však tikajúca časovaná bomba s možným tragickým koncom, pričom v letných mesiacoch riziko ochorenia z takýchto potravín ešte stúpa,“ varuje Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa.


Na pochybné mäsové výrobky síce môžete dať podnet potravinovým inšpektorom. No výsledok vás môže prekvapiť. „Štátna veterinárna správa nemôže vstupovať na takéto pozemky, alebo nelegálne výroby, lebo sa to často deje v súkromných priestoroch súkromných domov,“ dodal Lančarič.


Odborníci však radia, ako sa chrániť pred kúpou nekvalitného mäsového výrobku. „U predajcu by ste sa mali informovať, odkiaľ výrobok pochádza, prípadne si ho môžete skontrolovať na stránke Štátnej veterinárnej správy, kde je zoznam schválených výrobcov. Prípadne nakupujte mäso a mäsové výrobky iba na overených miestach v lokálnych mäsiarstvach či obchodoch,“uzavrela Forrai.

Čo si treba všímať
  • miesto predaja: nakupujte mäsové výrobky na overených miestach od overených a schválených výrobcov
  • čistota predajného miesta, hygiena predajcov
  • etiketa: musí obsahovať názov výrobku, skupina mäsových výrobkov, spôsob balenia, zloženie, skladovacie podmienky, návod na použitie, nutričné hodnoty, minimálnu trvanlivosť, dobu spotreby po otvorení, výrobnú šaržu
  • pôvod výrobku: pýtajte sa, kde ho môžete reklamovať

Čím sa môžete z kontaminovaného alebo zle spracovaného mäsa nakaziť?

Čítajte na ďalšej strane >>>