Pásomnica: Tenióza


Najčastejšie sa človek nakazí požitím lariev pásomnice po konzumácii surového alebo tepelne nedostatočne upraveného hovädzieho alebo bravčového mäsa. Rizikové sú napríklad tatárske bifteky, krvavé steaky, ale i ochutnávanie surovej sekanej, klobáskového mäsa. Z lariev sa v tenkom čreve vyvinú približne za 6 – 8 týždňov dospelé pásomnice dlhé niekoľko metrov. Ochorenie sa môže sa prejavovať bolesťami brucha, nevoľnosťou, hnačkou alebo zápchou. Ak sa z vajíčok v žalúdku vyvinie larva a prenikne do rôznych orgánov, spôsobí chronické bolesti hlavy, závraty, poruchy psychiky, bolesti oka až slepotu.


Svalovec: Trichinelóza


Ide o ochorenie vyvolané parazitom, ktorý sa dostáva do svalov, tzv. svalovec. Prejavuje sa žalúdočnými a črevnými príznakmi. Prameňom nákazy je najčastejšie diviačia zver, ošípané alebo požitie surového, prípadne tepelne nedostatočne upraveného mäsa z nakazených zvierat.


Salmonela: Salmonelóza


Prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina. Infekcia sa prenesie na človeka konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely, najmä mäso a vajcia a výrobky z nich. Prejaví sa ako hnačkové ochorenie. Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby.


Listéria: Listerióza


Toto ochorenie sa prejavuje vysokou úmrtnosťou. Symptómy sú podobné chrípke vrátane horúčky, bolestí svalov a gastrointestinálnych ťažkostí. Hlavným spôsobom prenosu listérií na človeka je konzumácia kontaminovaných potravín, najmä surových, či tepelne neošetrených hotových jedál, hydiny, darov mora, údených rýb, surového mäsa, surového mlieka a mliečnych produktov. Listérie sú schopné množiť sa i počas skladovania jedál v chladničke.

E. coli: Escherichia coli


Tie baktérie E. coli, ktoré spôsobujú nákazu sa môžu prejaviť za 7 dní. Najprv postihnutý trpí gastrointestinálnym ochorením, ktoré sa neskôr môže prejaviť zlyhaním obličiek a môže mať fatálne následky. K nákaze dochádza prostredníctvom kontaminovaných potravín a vody, kontaktom so zvieratami, priamym prenosom medzi ľuďmi, fekálno-orálnou cestou.