Veterinári v susednom Česku prijímajú mimoriadne opatrenia. Z Poľska sa do Českej republiky od polovice apríla doviezlo až 16 ton hydinového mäsa so salmonelou. Ako uviedli české médiá, mäso síce bolo spracované v Poľsku, no pochádzalo zo Slovenska.

Dostalo ho celkom 12 príjemcov, vrátane obchodného reťazca Albert. V 11 prípadoch išlo o kuracie mäso, v jednom prípade o morčacie. Podľa tamojšej veterinárnej a potravinovej správy sa mäso zrejme skonzumovalo.

Zisťovali sme, či nám hrozí potravinový škandál, ak by sa preukázal pôvod nakazeného mäsa na Slovensku. Podľa šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša to, že mäso pochádzalo zo Slovenska ešte neznamená, že muselo obsahovať salmonelu už pri vývoze na spracovanie. Za kvalitu vždy zodpovedná krajina, ktorá mäso ponúka na trh, čo je v tomto prípade Poľsko. „Ak členská krajina pred uvedením na trh zistí, že mäso nie je v poriadku, je povinná nahlásiť to do výstražného systému," hovorí Bíreš.

Anketa
Dôverujete slovenským výrobcom mäsa?
  • 76%
  • 24%

 

Úlohou našich potravinových kontrolórov je najmä zabrániť, aby sa podobný výrobok nedostal na slovenský trh. K tomu podľa Bíreša v prípade hydinového mäsa so salmonelou nedošlo. „Pre nás je podstatné, že mäso nebolo dodané na Slovensko," dodal.

Poľsko pritom len nedávno čelilo celoeurópskemu škandálu s hovädzinou z chorých kráv. Malo sa objaviť aj na Slovensku a to dokonca v školách. Slováci si už na poľské potraviny dávajú väčší pozor.  

Mohlo by vás zaujímať:

Myslíte si,že by mali zakázať dovážať mäso z Poľska? Vyjadrite sa v diskusii pod článkom...