Porovnanie výrobkov, ktoré sa v tých istých obaloch predávajú na Slovensku aj v Rakúsku, prekvapilo. Test Štátnej veterinárnej a potravinovej správy ukázal, že kvalita navonok rovnakých produktov môže byť rozdielna. Obchodné reťazce vysvetľujú, prečo.

Lidl: Kvalita je rovnaká

Spoločnosť Lidl tvrdí, že garantuje všetkým zákazníkom vo všetkých 27 krajinách identickú kvalitu produktov privátnych značiek, ktoré majú rovnaký obal, pochádzajú od rovnakého dodávateľa a majú rovnaký EAN kód.

Testy výrobkov kúpených v Lidli ukázali rozdiely napriek rovnakým obalom. Mozzarelle vyčítali rozdiely v súdržnosti a farbe, rakúska bola biela, kým slovenská bola krémová. Ementálu zo slovenskej predajne chýbali typické diery.

„V prípade ementálu a mozzarelly boli zistené senzorické odchýlky, ktoré sú však subjektívne a v žiadnom prípade sa netýkajú kvality samotných produktov. Navyše, ementál a mozzarellu vyrábajú pre Lidl v Rakúsku a na Slovensku rozdielni dodávatelia, pričom každý z nich využíva iný a pre seba typický technologický postup a tiež rôzne baktérie na výrobu syra. Senzorické hodnotenie je však zásadne odlišné od laboratórneho a nedokáže objektívne posúdiť kvalitu produktov,“ uviedol hovorca Lidlu Tomáš Bezák.

Bude vás zaujímať

BiIla: Porovnanie nie je presné

Podľa spoločnosti Billa nie je porovnávanie potravín z rakúskych a slovenských predajní presné a objektívne. „Zloženie rovnakého výrobku z radu jednej privátnej značky sa môže mierne líšiť vzhľadom na to, že reálne pochádza od rozdielnych výrobcov v rôznych krajinách. BILLA garantuje, že v prípade, ak má výrobok zakúpený v Rakúsku a na Slovensku ten istý EAN (European Article Number), obal a výrobcu, aj kvalita výrobku je 100% rovnaká,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Denisa Pernicová.

Pri porovnávaní došlo podľa nej k chybe. „V prípade výrobku Clever pomaranč boli porovnávané dva rozdielne produkty: slovenský Clever je sýtená limonáda s pridanou pomarančovou arómou a sladidlami a rakúsky produkt Clever orange, light, zuckerreduciert je nealkoholický nápoj s pridaním pomarančovej šťavy a so zníženým obsahom cukru. Vzájomné porovnávanie ich zloženia je preto irelevantné a zavádzajúce," tvrdí Billa.

<< Prehľad testovaných potravín aj s výsledkami nájdete TU >>

Coca-cola: Receptúra je rovnaká na celom svete

Porovnanie colového nápoja zo Slovenska a Rakúska ukázalo rozdiely v chuti a v zložení. Kým rakúska cola obsahuje cukor, slovenská je sladená fruktózo-glukózovým sirupom. Výrobca tvrdí, že receptúra sirupu je rovnaká na celom svete, pri jeho výrobe sa používajú dostupné miestne suroviny, teda voda, sladidlo a oxid uhličitý.

„Sladidlom môže byť sacharóza, pochádzajúca z repného alebo trstinového cukru, alebo fruktózovo-glukózový sirup vyrábaný z kukurice, ako tomu je u nás alebo napríklad v krajine vzniku nápoja Coca-Cola, teda v USA,“ uviedol Marian Pavelka, riaditeľ pre vonkajšie vzťahy.

Fruktózo-glukózový sirup je sladidlo vyrábané z kukurice. „V Európskej únii je rovnako ako sacharóza považovaný za strategickú komoditu. Medzi oboma spomínanými sladidlami je minimálny rozdiel. Zloženie oboch typov sladidiel je takmer totožné, oba sú bežne používanými sladidlami v potravinárskom priemysle po celom svete, teda aj v nápojovom priemysle v SR,“ tvrdí výrobca.

Manner: Rovnaká kvalita bez ohľadu na krajinu

Oplátkam s lieskovcovou náplňou zo Slovenska test vyčítal rozdielnu chuť náplne oproti rakúskym. Výrobca sa voči výsledkom porovnávania ohradil. „ uvádza Thomas Gratzer, člen predstavenstva, Josef Manner & Comp. AG.