Gastrolístky dostáva podľa odhadov takmer trištvrte milióna Slovákov. Mnohí z nich namiesto teplých obedov platia stravovacími poukážkami v obchodoch. A práve tu sa chystá zmena.

Zväz obchodu a cestovného ruchu by chcel zrušiť papierovú formu stravných lístkov a nahradiť ju elektronickými. Obchodníci majú totiž podľa prezidenta zväzu Pavla Konštiaka s papierovými gastrolístkami priveľa administratívnej práce a pri ich odovzdávaní oprávneným organizáciám za ne platia provízie 5 až 7 %.

Obchodníci: Nič vám nechceme vziať

„Sú štyri hlavné organizácie, ktoré vydávajú papierové gastrolístky, a každá má 20 nominálnych hodnôt,“ argumentoval Konštiak. To prináša prácu pre pokladníčky, ktoré ich musia na konci dňa spočítať. A pritom peniaze sú podľa Konštiaka len v 16 nominálnych hodnotách.

Obchodníci plánujú v priebehu roka diskutovať o prípadných zmenách s odbormi. „Nechceme zobrať zamestnancom tento benefit. Chceme ho nechať, ale chceme zmeniť jeho formu,“ opísal Konštiak.

Anketa

Čo hovoríte na elektronické stravovacie karty?

papierové lístky mi vyhovujú viac 64% môže byť, nebránim sa karte 36%Celkový počet hlasujúcich: 4096

Karty niekomu vyhovujú, inému nie

Mnohé firmy sa už rozhodli nahradiť papierové lístky elektronickou stravovacou kartou. Zamestnanci ju používajú podobne ako platobnú kartu od banky - buď ako bezkontaktnú alebo pri platení musia zadať PIN kód. Rovnako ako pri papierových gastráčoch sa ňou dá platiť aj v obchodnej sieti.

Výhrady k nej majú napríklad rodičia, ktorí teraz dávajú deťom stravenku, aby si kúpili niečo na jedenie. Na prechod od papierových k elektronickým gastrolístkom doplatia aj bezdomovci, ktorým ochotní ľudia namiesto peňazí darujú jeden gastráč.

Musia vám dať najmenej 3,38 eur

Najnižšia hodnota stravného lístka je v súčasnosti 3,38 eura. Zamestnávateľ prepláca pracovníkom minimálne 55 percent z hodnoty stravenky, zvyšok si dopláca zamestnanec. Niektoré firmy uhrádzajú aj viac, prípadne celú hodnotu gastrolístka.

O zmenách sa bude rokovať

Zväz obchodov a cestovného ruchu spolu s majiteľmi reštaurácií a hotelov už dávnejšie požaduje, aby stravné lístky slúžili len na teplé jedlo, nie na platenie nákupov. Ministerstvo práce deklarovalo, že v tejto oblasti nepripravuje zmeny a trvá na zachovaní gastrolístkov.

„O akýchkoľvek vylepšeniach systému je ministerstvo práce pripravené diskutovať najmä so sociálnymi partnermi na pôde tripartity, keďže ich názor reprezentuje státisíce zamestnancov a tisíce prevádzok a zamestnávateľov. Nepovažujeme len za zhodu okolností, že podobný systém funguje v približne 40 vyspelých krajinách už viac ako 50 rokov,“ uviedol rezort.

Bude vás zaujímať

Čítajte viac

Výber z magazínu Pekné bývanie

Chutné recepty z Dobrého jedla