Tip na článok
Poznáte tradičné slovenské jedlá? Gurmáni, ukážte sa!
Tip redakcii Diskusia () Zdieľať článok
Tip na článok

Poznáte tradičné slovenské jedlá? Gurmáni, ukážte sa!

Vyznáte sa v tradičnej slovenskej kuchyni? Otestujte sa!
Foto: shutterstock

27.11. 18:00 Vyznáte sa v slovenskej gastronómii? Niektoré tradičné jedlá sa už dnes v domácnostiach bežne nevaria a skôr ich považujeme za slávnostné pochúťky, ktoré si nechávame na špeciálne chvíle, rodinné oslavy, svadby či iné významné udalosti. V minulosti ich však naši predkovia pripravovali denne. Zistite, aké sú vaše vedomosti o tradičnej slovenskej kuchyni.

Trdelník –  sladký koláč z kysnutého cesta, ktorý sa nám spája hlavne s jarmočným obdobím

1/10 V ktorom meste vznikol trdelník – sladký koláč z kysnutého cesta, ktorý sa nám spája hlavne s jarmočným obdobím?

Ako sa nazýva typický pokrm z Pukanca?

2/10 Ktoré jedlo bolo kedysi typickým pokrmom drevorubačov a uhliarov pracujúcich v uhlištianskych horách? V Pukanci jeho tradíciu zachovávajú dodnes.

Foto: shutterstock, shutterstock
Dolky sú sladký dezert pre celú rodinu

3/10 Čo sú to dolky?

Slovenské národné jedlo - bryndzové halušky

4/10 Viete, kde má korene verná slovenská klasika zo zemiakov, múky, soli, bryndze a slaniny – tradičné bryndzové halušky?

Foto: shutterstock, shutterstock
Tradičné syrové korbáčiky

5/10 Syrové korbáčiky patria medzi tradičné slovenské výrobky. Na festivale vo Východnej sa každoročne konajú majstrovstvá Slovenska v ťahaní syrových nití. Koľko merala najdlhšia ručne ťahaná syrová niť, ktorá v roku 2018 nastavila nový slovenský rekord?

Demikát - chutná polievka z bryndze

6/10 Demikát je neobyčajná bryndzová polievka, ktorá zaručene postaví na nohy a zároveň príjemne zasýti. Odkiaľ pochádza?

Foto: shutterstock, shutterstock
Tradičné gemerské mäsové guľky

7/10 S čím sa najčastejšie podávajú gemerské mäsové guľky?

Čo to môže byť?

8/10 Čo je to chudobnica?

Foto: shutterstock, shutterstock
Gazdinky v minulosti pripravovali čír ráno pred cestou na pole

9/10 Čír je tradičná rýchla slovenská polievka, ktorá sa pripravovala z vody, zemiakov a cestovín ráno pred cestou na pole. Odkiaľ pochádza?

Radostník  je náš tradičný, kysnutý, zdobený, neplnený koláč.

10/10 Radostník je kysnutý, zdobený, neplnený koláč s milým pomenovaním. Prečo dostal zapletaný koláč práve tento názov?

Foto: shutterstock, FB Katka Hovanova
Hrať znova Ďalšie kvízy
PlusTV

Váš názor nás zaujíma

Zúčatnite sa užívateľského testu!

Vyjadrite svoj názor na naše weby.

Zapojiť sa do testu

Zaberie Vám to len 5 minút.