Od začiatku roka sa uskutočnilo takmer 48-tisíc potravinových kontrol. Oproti minulému roku je to takmer o 6 000 viac, a to ešte budú nasledovať kontroly v období Vianoc, na ktorých si dávajú inšpektori špeciálne záležať. Počas kontrol poukázali doposiaľ na 10 416 nedostatkov, ktorých sa reťazce na Slovensku dopúšťajú.

Inšpektori kontrolovali domáce aj zahraničné výrobky. Horšie dopadli produkty dovezené zo zahraničia. „Zachytili sme množstvo nekvalitných potravín. Napríklad arašidové nátierky z Ukrajiny, ktoré mali v sebe toxické látky, sušené hrozienka z Uzbekistanu, ktoré obsahovali mykotoxíny, či nekvalitné vína pôvodom z Maďarska,“ informovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.


Pri nedostatkoch išlo najmä o zanedbanú hygienu budov, skladov, techniky a pomôcok, ale aj o predaj potravín po dátume spotreby. „Na zlú hygienu v skladoch reagujú veľmi citlivo hlavne pekárenské výrobky. Kúpite chlebík, ktorý na povrchu vyzerá fantasticky, a keď ho narežete, je už prerastený plesňou. Aj to je zapríčinené skladovaním v zanedbanom prostredí,“ tvdí riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

Aký trik obchodníkov odhalili pri kontrolách? »