Na Slovensko sa dostalo množstvo kontaminovaného mäsa. „Česká republika 10. 6. dala do výstražného systému nález Salmonela enteritidis v hydinovom mäse. Mäso sa dostalo aj na Slovensko, chovateľ aj výrobca sú z Českej republiky,“ potvrdil informáciu Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS).


Išlo o porcované mäso, kuracie prsia či krídla. Českí kontrolóri odobrali vzorky 29. mája, výsledky mali až 6. júna a do výstražného systému to dali o štyri dni neskôr, 10. júna.


„Doba spotreby bola do 4. júna, lebo to bolo chladené mäso. Túto informáciu zverejnili neskoro, pretože mäso už malo byť skonzumované na základe dátumu spotreby,“ vysvetlil šéf veterinárov.


Nielen, že úrady informovali neskoro, ale aj nakazeného mäsa bolo oveľa viac.


„V systéme bolo uvedené, že poslali 3640 kilogramov do skladu Kauflandu v Ilave. Pri kontrole na mieste našimi veterinárnymi inšpektormi bolo zistené, že už toto mäso neexistuje, je rozpredané. Nebolo to 3640 kg, ale približne 5 200 kilogramov,“uviedol Bíreš.


Európska komisia toto výstražné oznámenie zmenila na informatívne z prirodzeného dôvodu. Mäso už vlastne neexistovalo.


„V tomto prípade to bolo opozdenie. To znamená, že ľudia mäso bohužiaľ zjedli,“ skonštatoval odborník. Ak ste ho predsa len vložili do mrazničky a kúpili v Kauflande, pozrite či nemá dátum spotreby 4. júna a či šlo o chladené mäso.

„Samozrejme, zákazníci môžu dané produkty vrátiť v ktorejkoľvek predajni Kaufland a nimi zaplatená čiastka im bude vrátena naspäť,“uviedla hovorkyňa Kauflandu Lucia Langová.

„Ide o kuracie produkty so šaržou 30.5.2019 s dobou spotreby do 4.6.209 od dodávatela DIEMA, s.r.o. Pôvod hydiny (chované a zabité) je z Českej republiky.
Za nepríjemnosti sa našim zákazníkom ospravedlňujeme,“ doplnila.


Pokiaľ je Salmonela enteritidis prítomná v hydinovom mäse, je zakázané ho predávať. Nikto síce nekonzumuje surovú hydinu, vždy ju tepelne opracováva, čo by malo baktériu zabiť.


„Riziko je hlavne to, že pokiaľ varíte doma, tými istými kuchynskými pomôckami režete aj mäso hydinové a tým istým nožom krájate aj napríklad zeleninu, ktorú tepelne neopracujete,“ varuje Bíreš.


„Tým pádom môžete aj tú druhú potravinu kontaminovať či rukami alebo kuchynskými pomôckami,“dodal.

Nebezpečná salmonela

Po zjedení mäsa, ktoré je nakazené salmonelou, postihnutý pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj ľudia s oslabenou imunitou.

Mohlo by vás zaujímať: