Cestovanie v čase pandémie už nie je hrozbou, ako tomu bolo keď sa koronavírus objavil prvýkrát. Vďačiť za to môžeme dvom veciam – vakcíne a opatreniam. Táto kombinácia postavila letoviská na nohy a dnes vedia privítať turistov a zabezpečiť im bezpečný pobyt. Boli sme sa na vlastné oči pozrieť, ako dnes funguje turizmus v Turecku a na Severnom Cypre. Ubytujete sa tam v hoteli a okúpete v mori aj v decembri.

Už na letisku a v lietadle sme sa cítili naozaj bezpečne. Krajiny totiž vyžadujú na vstup buď plné očkovanie alebo negatívny PCR test, takže s nakazenými sa takmer nemáte šancu stretnúť. Navyše v týchto priestoroch je povinné nosenie respirátora FFP2, a to po celú dobu. V lietadlách sa okrem toho nachádzajú tzv. HEPA filtre, ktoré vedia na 99,9% zabrániť šíreniu akéhokoľvek ochorenia. „Zamestnanci letísk aj posádky lietadiel sú povinné očkovaní a letušky sú navyše pred aj po každom lete testované PCR testami,“ priblížil nám riaditeľ letiska v tureckom Dalamáne Hamdi Güvenç.

Ako vyzerajú opatrenia v letoviskách v praxi si pozrite v »GALÉRII«

Hotely v Turecku sa stihli tiež proti covidu poriadne vyzbrojiť. Platí, že každý hotel, ktorý chce byť otvorený pre turistov musí mať špeciálny certifikát bezpečnosti. Na jeho získanie musia splniť až 150 kritérií. „V hoteli máme 440 zamestnancov a všetci sú zaočkovaní až na jedného, ktorý nemohol byť zaočkovaný pre zdravotné problémy, ale testuje sa PCR testom každých 7 dní. Takisto sledujeme stav v rodinách všetkých našich zamestnancov a aj ich pravidelne testujeme,“ vysvetlila manažérka kvality hotelovej siete Trendy Gülay Güleç.

Hostia pred ubytovaním vypĺňajú covid formulár. Takisto dávajú súhlas s tým, že ak by nastala situácia, že sa počas pobytu nakazia, musia ostať v izolácii v hoteli. „Pacient nesmie opustiť svoju izbu počas 14 dní, jedlo aj všetko čo potrebuje mu prinesie personál. Na desiaty deň mu spravíme PCR test a ak je negatívny, môže odísť,“ informovala manažérka.

Anketa
Podarilo sa vám tento rok vycestovať na dovolenku?

Otvorené nechali dokonca aj bufety s jedlom. „Aby hostia neprišli o tento tradičný zážitok a nemuseli mať pri bufete masku na tvári, jedlo sme dali za sklo a sú tam vytvorené priestory, kde im čašník v rukaviciach a respirátore naberie jedlo, na ktoré si ukážu,“ povedala manažérka. „Zamestnancov sme špeciálne preškolili a vysvetlili im ako treba s jedlom zaobchádzať a ako ho bezpečne klientom nakladať,“ hovorí šéfkuchár päťhviezdičkového hotela v Antalyii Mehmet Karaaslan. On sám je už zaočkovaný troma dávkami a aj všetci zamestnanci v kuchyni sú zaočkovaní. Navyše ich každý týždeň kontrolujú aj PCR testami. „Nesťažuje sa nikto. Vedia, že keď chcú robiť, musia sa zaočkovať a testovať,“ dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane: Ľudia sa zo zahraničia nechcú vrátiť na Slovensko, tvrdí šéf cestovnej kancelárie Hydrotour Mikuláš Milko »»»