Možno vás to prekvapí, ale aj rastliny, podobne ako ľudia, zažívajú stres. Môže ich vyvolať napríklad sucho alebo rôzne druhy škodcov. Následkom je tvorba toxínu kukurbitacínu, ktorý okrem cukiet obsahujú aj uhorky alebo napríklad tekvice. Na jeho vysokú prítomnosť toxínu by nás mala upozorniť horkastá chuť. „Stresové situácie naozaj dokážu urýchliť predčasné botanické dozrievanie plodov a to je sprevádzané tvorbou horčín. Pachuť typická pre staršie odrody uhoriek a mnohé druhy pôvodných a menej prešľachtených tekvíc, je veľmi charakteristická,“ upozorňuje botanik Robert Gregorek z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Nebezpečné okrem cukiet môžu byť aj tzv. „divé uhorky“, ktoré sa ponúkajú v podobe osiva ako okrasné plodiny. Pri ochutnaní chutia horkasto a môžu spôsobiť nebezpečnú hnačku. „Na skonzumovanie väčšieho množstva prestarnutej tekvicovitej zeleniny s obsahom horkastého kukurbitacínu môžu zle spomínať alergickí jedinci a ľudia so slabším tráviacim traktom. Nevoľnosť môže byť naozaj dosť nepríjemná,“ upozornil botanik.

Podobnú skúsenosť zažil dokonca na vlastnej koži, keď neodolal veľmi mladým plodom bežných tekvíc. „Zlákala ma krehká konzistencia. Zjedol som niekoľko takých krehkých mini tekvičiek a až následné pátranie v literatúre mi vysvetlilo nepríjemný stav, ktorý po tomto zlom nápade nasledoval. Takže nielen prestarnuté, alebo extrémnymi pestovateľskými podmienkami zostresované plody, ale aj príliš mladé plody tekvíc, ktoré neboli k tomuto účelu šľachtené, môžu viesť ku zlej skúsenosti,“ opísal Gregorek.

Odrody cukiet odporúčané šľachtiteľmi na konzum mladých cukín sú určite za normálnych okolností bezproblémové a zdravé. „Nedá sa však v ďalších generáciách dopestovaných z vlastného osiva úplne vylúčiť riziko, že sa objavia aj nežiaduce vlastnosti pôvodných botanických druhov. Pri tekviciach a cuketách z uznaného originálneho osiva nie je dôvod na obavy a môžem len popriať dobrú chuť,"doplnil na záver botanik. 

Prečítajte si tiež: