Zisťovanie pôvodu niektorých výrobkov je dnes poriadnym rébusom. Napríklad na  jednom z bežne predávaných jogurtov známej značky je uvedený výrobný závod v Maďarsku a pod tým sú značky dvoch krajín - Nemecka aj Poľska.

Spotrebiteľ teda netuší, či si práve pochutnáva na jogurte z poľskej, maďarskej alebo nemeckej mliekarne. Europoslanci však chcú, aby výrobcovia povinne uvádzali krajinu pôvodu pri mlieku, mliečnych a mäsových výrobkoch. Táto povinnosť už platí pri čerstvom, chladenom aj mrazenom mäse.

Zamestnanecké benefity u nás a v zahraničí: Obed na želanie či stravenka?

Odkiaľ docestovalo kuracie na váš tanier? Ďalšie škandály s poľskou hydinou

„Povinné označovanie by malo zvýšiť transparentnosť dodávateľského reťazca a posilniť tak dôveru spotrebiteľov v potraviny ponúkané na pultoch predajní v EÚ,“ tvrdí atašé tlačového oddelenia europarlamentu Ján Jakubov.


Kde vyrobili tento jogurt? Obal vás zmätie, je tu uvedený závod v Maďarsku aj značky mliekarne v Nemecku aj Poľsku.

Označovanie krajiny alebo miesta pôvodu by podľa europoslancov malo byť povinné pre  všetky druhy konzumného mlieka, mliečnych a mäsových výrobkov.

„Pre spotrebiteľa je to dobrá informácia, no na druhej strane analýza dopadov, ktorú už pripravila Európska komisia, ukázala, že spotrebiteľ nie je ochotný si za túto informáciu priplatiť v cene výrobku,“ upozornila Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Podľa jej slov by potravinári museli zlikvidovať súčasné obaly a etikety a zabezpečiť nové. Preznačenie jedného výrobku novou etiketou stojí podľa Halgašovej zhruba 700 €.

„Každá ďalšia povinnosť v označovaní potravín krajinou pôvodu je konkurenčnou nevýhodou pre  slovenských výrobcov. Veľké podniky napriek finančnej záťaži sa skôr vysporiadajú s dodatočnými nákladmi. Najväčší dopad však bude na malé a  stredné podniky,“ upozorňuje Halgašová na riziká.

Európsky parlament tiež žiada, aby sa povinne uvádzal aj pôvod mäsa v spracovaných potravinách. Dnešná prax je taká, že ak slovenský mäsokombinát dovezie bravčové mäso a  spracuje ho na Slovensku do salámy či šunky, môže napísať, že krajinou pôvodu konečného výrobku je Slovenská republika.

Či sa požiadavky europoslancov stanú realitou, nie je zatiaľ isté. Európska komisia však doposiaľ nepredložila žiaden legislatívny návrh.

Svoj postoj odôvodňuje práve nákladmi spojenými s povinným uvádzaním pôvodu, ktoré by sa následne premietli do zvýšených cien potravín.