Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) upozornila, že na Slovensko sa opäť dostalo salmonelou nakazené mäso z Poľska. „V rámci úradnej kontroly potravín vykonala RVPS Púchov v prevádzke JMV Mäso-údeniny v Beluši odber vzorky. V analyzovanej vzorke bola potvrdená prítomnosť Salmonella enterica serovar Infantis. Výrobok sa v predajni už nenachádzal, bol vypredaný,“ informuje ŠVPS na svojom webe.

Išlo o mletý mäsový prípravok bravčovo-hovädzí určený na ďalšie spracovanie šarže 19167001. Na Slovensko sa dostalo od výrobcu Kabanos Kojs Miroslaw I Joanna Kojs-Kowalczyk z poľskej Jablonky, pričom dátum spotreby výrobku je stanovený na 12. júl 2019.

Pokiaľ je v mäse prítomná salmonela, je zakázané ho predávať. Nikto ho síce nekonzumuje v surovom stave, vo väčšine prípadov ho tepelne opracováva, čo by malo baktériu zabiť, no riziko pretrváva. „Riziko je hlavne v tom, že keď doma varíte, tými istými kuchynskými pomôckami režete aj mäso a tým istým nožom potom krájate aj napríklad zeleninu, ktorú tepelne neopracujete. Tým pádom môžete kontaminovať či rukami alebo kuchynskými pomôckami aj tú druhú potravinu,“ varuje Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS).

Pozrite si FOTO výrobku >>TU<<

Prečítajte si tiež: