Vďaka priaznivému vývoju situácie a nízkemu počtu nových nakazených, vláda v stredu spustila spoločne fázy 2 a 3 z pôvodného plánu. Otvoriť tak mohli kaderníctva, hotely, terasy kaviarní či reštaurácií, taxíky aj vonkajšie atrakcie. Mnohí zamestnanci sa tak po dlhej pauze konečne vrátili do práce. Prevažná väčšina však stále zostala doma. „Kľúčové pracovné pomery, ktorým najviac hrozí prepúšťanie, sú väčšinou v priemysle a tam sme závislí od oživovania ekonomiky v zahraničí,“ vysvetlil viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. Fabriky teda budú musieť byť zatvorené dovtedy, kým nezačnú prichádzať objednávky zo zahraničia.

Prevádzky, ktoré otvorili, fungujú v obmedzenom režime, nemohli otvoriť svoje pobočky vo veľkých nákupných centrách a musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Zastaví takéto fungovanie prepúšťanie? „Pre maloobchodné prevádzky a reštauračné zariadenia je to významná pomoc a je to to povestné stebielko, ktorého sa vie topiaci chytiť. Firmám to však nepomôže prekonať negatívne dopady koronakrízy,“  povedal tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Aj podnikatelia si uvedomujú, že prípadná druhá vlna a opätovné zatváranie by pre nich mohli byť likvidačné. „Netvrdíme, že treba hneď všetko otvoriť a vrátiť sa na sto percent k bežnému životu, pretože zrejme by sa nám to mohlo vypomstiť. Pomoc vidíme v opatreniach vlády, ktoré sú obsiahnuté napríklad v súbore opatrení, ktoré už dávnejšie predstavil minister hospodárstva, v  tzv. podnikateľskom kilečku a následnom schvaľovaní rozsiahlejších systémových nástrojov, akým je tzv. kurzarbeit,“ dodal Hošták.

Čítajte viac na ďalšej strane: Najohrozenejší sú zamestnanci hotelov a reštaurácií »