Ideálne riešenie pre tých, ktorí chcú schudnúť, no nedokážu sa pečiva vzdať úplne. Zdravšiu formu predstavuje pečivo vyrobené z celozrnnej, ražnej, špaldovej či pohankovej múky. Celozrnné výrobky majú omnoho vyšší obsah vlákniny, takže vás zasýtia na dlhšiu dobu. Obsahujú aj vitamíny skupiny B a minerálne látky, najmä železo a horčík. Ako názov napovedá, sú vyrobené z celozrnnej múky, ktorá vzniká pomletím celého zrna obilia vrátane šupky (takzvaných otrúb) a klíčku. Výrobky z bielej múky neobsahujú otruby ani klíček a dodávajú nášmu telu iba sacharidy (najmä škrob) a energiu.
Aj vy ste si do nového roku dali predsavzatie, že schudnete tých pár kíl navyše? Ak sa vám to nedarí a už vás nebaví hladovka, nevzdávajte to! Schudnúť sa dá aj bez šialených diét. Zníženie kalórií na minimum nie je dobré riešenie. Drastické diéty sa väčšinou končia obávaným jo-jo efektom. Stačí ak spravíte vo svojom jedálničku týchto 10 zmien.
1. Vymeňte biele za celozrnné
Zdroj: Shutterstock