Zákaz prináša nová vyhláška ministerstva pôdohospodárstva o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách. Tá určuje pravidlá pre označovanie chleba a pečiva v obchodoch.

POPLACH v obchodoch na Slovensku: Sťahujú pochúťku, ktorá môže spustiť rakovinu! Nemáte ju doma?

Podľa tejto vyhlášky je obchod povinný viditeľne uviesť pri predaji pekárskych výrobkov označenie „rozmrazené“ alebo „vyrobené dopečením zo zmrazeného polotovaru“. „Slovom „čerstvý“ môže predávajúci označiť len taký pekársky výrobok, ktorý sa vyrába bez použitia predpečenia a ktorý sa spotrebiteľovi ponúka najneskôr 24 hodín po upečení,“ vysvetľuje súčasnú situáciu Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Otrava priamo na pultoch: Tieto chipsy radšej vyhoďte. Sú plné jedovatého karcinogénu!

Anketa

Aké pečivo kupujete?

čerstvé 81% dopekané 4% nevšímam si označenie 15%Celkový počet hlasujúcich: 525

Nie 24 hodín, ale len polovica!

Ministerstvo pripravilo zmenu pri pečive. Po novom sa budú prívlastkom čerstvé označovať len pekárske výrobky do 12 hodín od upečenia bez použitia konzervačných látok.

Mimoriadna zvolávacia akcia: Reťazce sťahujú tisíce mliečnych výrobkov aj zo slovenských pultov!

„Prísnejšie vymedzenie pojmu čerstvý pekársky výrobok vyplynulo z požiadaviek organizácií, ktoré združujú pekársky priemysel. Výslovne si vyžadovali prísnejšie vymedzenie pojmu čerstvý pekársky výrobok, a to z dôvodu, že spotrebiteľovi chcú dodávať kvalitnejší chlieb a pečivo aj skrátením doby ponuky od upečenia, bez použitia konzervačných látok, a tak odlíšiť svoj sortiment od obdobných produktov bez tohto označenia,“ píše ministerstvo v dôvodovej správe.

Vážne varovanie odborníkov: Bielych pruhov na kuracine sa treba báť!

Novinky v slovenských obchodoch: Koniec nepoctivým praktikám a klamstvám o čerstvom pečive!

Čo sa ešte zmení?

Nová vyhláška zakáže miešať čerstvé pekárske výrobky a cukrárske výrobky s rozmrazenými výrobkami ani s výrobkami dopečenými z predpečeného mrazeného alebo z predpečeného chladeného polotovaru.

Slováci, takto vás klamú na čerpacích staniciach! Týmto pumpám sa radšej vyhnite

Zakáže tiež zmrazovať pekárske a cukrárske výrobky, ktoré už boli ponúkané na pultoch zákazníkom, no nepredali sa.

Vyhláška má platiť od augusta.

Šokujúci krok obchodníkov: Dva týždne budú predajne na Slovensku zatvorené!

Tip odborníka

Ak v obchode nenájdete označenie pečiva, ako rozoznáte, či ho upiekli z čerstvo zamieseného cesta v noci alebo dopiekli z mrazeného polotovaru?

Odborník Miroslav Spišiak zo Združenia slovenských spotrebiteľov hovorí, že bežný zákazník nemá šancu rozlíšiť v prepravke zmiešané čerstvé pečivo s rozmrazeným a dopekaným. Ponúka dva tipy, ktoré vám pomôžu.

  • Pri každom pekárskom výrobku musí byť uvedené jeho zloženie. Ak v zozname nájdete pri múke aj prídavné látky, napríklad proti tvorbe ľadových kryštálikov, potom ide jednoznačne o mrazený polotovar.
  • Zamrazené a následne rozmrazené pečivo starne rýchlejšie - striedka skôr tuhne ako u čerstvého a dostáva skôr aj gumovitú konzistenciu. To sa dá zistiť len dotykom. Ak pečivo stlačíte prstom a nevráti sa do pôvodnej formy, je staré.“

Bude vás zaujímať