Recept na burgery z červenej repy pre vegánov aj mäsožravcov

Áno, čítate správne, burgery z červenej repy. Možno sa vám tomu nechce veriť, ale je to skutočná pochúťka! Navyše štruktúrou aj vzhľadom veľmi pripomínajú klasické burgery z hovädzieho mäsa, a tak ich bez problémov môžete naservírovať aj tým, ktorí nemajú zeleninu príliš radi. Garantujeme vám, že po prvom zahryznutí si túto vegánsku alternatívu zamiluje aj ten najzarytejší milovník mäsa.

Čo budete potrebovať na prípravu 9 porcií?

  • 550 g surovej červenej repy
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 180 g ovsených vločiek
  • 200 g strúhaného syra
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 vajcia
  • Soľ
  • Čierne korenie

Červenú repu olúpeme a nastrúhame najemno. Cibuľu aj cesnak nakrájame na malé kúsky a pridáme ich k repe. Do zmesi ďalej pridáme olivový olej, ovsené vločky, vajcia a všetko dobre premiešame. Potom najemno nastrúhame syr a primiešame ho do zmesi. Osolíme, okoreníme a dáme na 30 minút odpočinúť do chladničky. Až sa zmes spojí a trochu stuhne, začneme z nej tvarovať burgerové placky. Tie môžeme upiecť buď v trúbe (cca 12 minút) alebo na grile.

Tip: Venujte sa príprave grilovačky, nie dlhým nákupom. Vyskúšajte službu Tesco Online nákupy a objednajte si všetky potraviny online. Nákup si môžete nechať doručiť až domov, alebo si ho vyzdvihnúť na vybranej pobočke obchodných domoch Tesco.

Guacamole: Zdravý dip z avokáda

Majonézový alebo jogurtový dip pozná každý. Ale skúšali ste niekedy pripraviť ku grilovanému mäsu guacamole? Táto salsa je neoddeliteľnou súčasťou mexickej kuchyne a veľmi rýchlo sa stala obľúbenou na celom svete. Jej základ tvorí avokádo, ktoré je jemné a skvelo sa s chuťou mäsa doplňuje.
Tip: Zrelé avokádo poznáte jednoducho. Malo by byť na dotyk trochu mäkké. Asi ako maslo, keď ho vyberiete z chladničky a necháte ho 10 minút na kuchynskej linke. Ak z neho odlomíte stopku, mala by byť spod nej vidieť žltá dužnina. Ak je avokádo zelené, je nezrelé. Hnedá farba zase signalizuje to, že je avokádo prezreté. V obchodoch však veľmi pravdepodobne narazíte na nedozreté avokáda. V takomto prípade ich nechajte 3-4 dni na tmavom a suchom mieste, kým nedozrejú.

Čo budete potrebovať na prípravu guacamole?

  • 4 zrelé avokáda
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ
  • Šťavu z 2 citrónov

Avokádo rozpoľte a vyberte z neho kôstku. Lyžicou vydlabkajte vnútrajšok a pomocou vidličky ho rozmliaždite na kašu. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, paradajky nakrájané na drobné kocky, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu a soľ. Všetko dobre premiešajte a pred podávaním dajte na pár hodín do chladničky.

Batátové hranolky potešia malé i veľké

Patríte medzi milovníkov hranoliek? Potom vám táto alternatíva nesmie uniknúť! Batátové hranolky sú chuťovo ešte lepšie než tie klasické zo zemiakov. Majú jemne sladkastú chuť a dajú sa pripraviť naslano aj nasladko. Výborne sa hodia práve k burgerom alebo grilovanému mäsu a radi ich majú aj deti.

Čo budete potrebovať na prípravu 2 porcií?

• 2 veľké batáty
• Pol lyžičky sladkej papriky
• Štipku soli
• Štipku čierneho korenia
• 2 lyžice olivového oleja

Batáty olúpte a rozkrojte ich na polovice. Z nich potom nakrájajte plátky a z tých malé hranolky, ktoré dajte do misy. Pridajte korenie, olivový olej a všetko dobre premiešajte. Hranolky vyklopte na plech a dajte ich

Náš tip: Zapáčilo sa vám netradičné grilovanie? Naplánujte si s priateľmi tematické grilovačky. Raz vyskúšate pochúťky z Mexika, inokedy sa necháte inspirovať napríklad Anglickom! Začať môžete niečím nezvyčajným. Pripravte si obľúbený Burger s modrým syrom a hruškou.