Okrem dovozu z Čiech, Poľska, Rumunska pribudlo na pultoch predajní aj hydinové mäso z Ukrajiny. „Takýto pestrý vejár hydinového mäsa z iných krajín nikde inde nenájdete,“ povedal Ľubomír Urban, tajomník Únie hydinárov Slovenska (ÚHS ).


Napriek tomu, že sme sebestační, v obchodoch je len 46 percent slovenskej kuraciny. Vo veľkom sa k nám teraz začala dovážať už aj ukrajinská hydina. Našli ju najmä v školských jedálňach a kantínach, no predáva sa už aj na pultoch v potravinách. Podľa hydinárov sme pritom jedinou krajinou EÚ, ktorý umožnila ukrajinskému producentovi hydiny zriadiť si prevádzku na svojom území.


„Slovensko je jedinou krajinou v priestore strednej Európy, ktorá umožnila ukrajinskému producentovi hydiny zriadiť si prevádzku na svojom území,“ povedal riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.


Hydinári upozorňujú, že dovážané mäso nie je také čerstvé ako domáce. Po mnohých škandáloch s mäsom z tretích krajín, je tu risk či bude mäso rovnako bezpečné z krajín EÚ.


Dôvodom veľkého dovozu je jednoznačne nižšia cena. Kým ukrajinská sa v obchodnom reťazci predáva za 3,24 eura bez DPH, naša je minimálne o 0,70 eura a viac drahšia. Pri započítaní DPH je rozdiel v cene aj 2 eurá na kilo.


Šokuje vás, kde končí kvalitná slovenská kuracina. Hydinári ju nevedia predať obchodom a ostáva im na skladoch v mraziakoch. Pre spotrebiteľa je cena stále dôležitejšia.


„Slovenský spotrebiteľ by sa mal orientovať na domácu produkciu, keďže slovenské hydinové mäso je niekoľkokrát veterinármi skontrolované, bezpečné, kvalitné, a najmä čerstvé, keďže nemuselo precestovať pol Európy. Na každej etikete musí byť uvedená krajina chovu a zabitia hydiny,“ zdôraznil Molnár.