Podľa najnovších štatistík trpí nedostatkom vitamínu D 30 až 50 percent Európanov. Pre človeka je dôležitý v mnohých ohľadoch. Podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. ,,Taktiež posilňuje imunitný systém a spolupodieľa sa na kontrole delenia rakovinových buniek,“opisuje doktorka Soňa Lobotková z interného oddelenia v Nemocnici AGEL Bánovce.

Zo skupiny vitamínov D sú najdôležitejšie vitamín D3 a vitamín D2. Väčšinu vitamínu D3 si organizmus tvorí v koži účinkom ultrafialového žiarenia. Podľa odborníkov je na jeho tvorbu potrebný pobyt na slnku asi 15-20 minút denne bez opaľovacieho krému, samozrejme nie pri extrémnych teplotách a v čase najsilnejšieho žiarenia. ,,Zo slnečného žiarenia získavame 90 % vitamínu, iba malá časť je prijatá z potravy živočíšneho pôvodu, ako je vaječný žĺtok alebo olej z rybacej pečene,“hovorí lekárka z bánovskej nemocnice.

Na jaseň preto môžeme pociťovať nedostatok tohto dôležitého vitamínu, ktorý sa prejavuje zníženou hladinou vápnika, bolesťami kostí, chronickou únavou či depresiou. ,,V zimných a jesenných mesiacoch je riešením zvýšiť prísun vitamínu D vo vitamínových doplnkoch alebo strave. Problém so stravou však je, že vitamín D sa v našej diéte vyskytuje iba v malých množstvách. Vo vyššom množstve sa nachádza len v rybách, ktoré konzumujú planktón. Oveľa menšie množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch, v kakau, kokose, ďatliach, niektoré mliečne výrobky a tuky sú „umelo“obohatené o vitamín D,“ povedala lekárka.

Podľa jej slov sa nahrádzanie vitamínu D odporúča najmä u rizikových skupín, ktorými sú starší pacienti, ale i pacienti s viacerými ochoreniami, ďalej tehotné ženy a dojčiace matky a obézni ľudia, pretože zásoby vitamínu môžu byť síce dostatočné, ale viac sa ukladajú v podkožnom tuku a menej sa uvoľňujú do krvného obehu.

Dobre pripravený imunitný systém i za pomoci dopĺňania vitamínu D dokáže organizmus v jesenných obdobiach účinnejšie ochrániť pred infekčnými ochoreniami, ako sú prechladnutie, chrípka, infekcie dýchacích ciest. Nedávne štúdie dokázali, že hospitalizovaní pacienti, ktorí mali dostatok vitamínu D v organizme, mali výrazne nižší podiel komplikácií pri ochorení COVID-19 a ľahší priebeh ochorenia než tí, ktorým vitamín chýbal.

Ktoré potraviny obsahujú vitamín D? »