Hoci mnohí ospevujú staré zlaté časy, keď sa zvyklo na slovenských dedinách nelegálne páliť v každom druhom dome, kvalita alkoholu u nás stúpla až po revolúcii. V súčasnosti si máme z čoho vyberať, ale prekvapivo nás to ťahá ku koreňom. Pálenka v slovenských poldecákoch je dnes čistejšia ako kedysi. Vďačíme za to nielen technologickému pokroku, ale aj omnoho kvalitnejším základným surovinám.

„Nové technológie dokážu vyrobiť čistejší destilát. Svojho času sa na utesnenie destilačného zariadenia používalo cesto z múky alebo šrot a voda, keďže ešte neboli kvalitné tesnenia, takže do destilátov prenikal tzv. škrobnatý zápach,“ objasnil hlavný kancelár Slovenského Rádu rytierov destilátov a odborník na degustáciu Radko Jurak.

Nezabudnuteľná scéna z filmu Postřižiny.
Nezabudnuteľná scéna z filmu Postřižiny.
Zdroj: archív