Nebezpečnú baktériu našli kontrolóri v mrazených krevetách. Testy potvrdili jej prítomnosť v 4 z 5 odobratých vzoriek. „Mikrobiologickým vyšetrením vzorky kreviet neloupaných bez hlav bola zistená prítomnosť baktérií druhu Vibrio parahaemolyticus,“ informuje Štátna veterinárna a potravinová správa.

FOTO VÝROBKU SI POZRITE >>V GALÉRII<<

Baktéria Vibrio parahaemolyticus môže v ľudskom tele spôsobiť otravu. Vzniká najmä po požití neuvarených, marinovaných a mrazených potravín vyrobených z morských živočíchov. Po zjedení kontaminovanej potravy sa po 10 až 20 hodinách prejavia prvé príznaky. Vibrio parahaemolyticus postihuje hrubé črevo.

Objavujú sa žalúdočné a črevné ťažkosti ako vodnatá hnačka, brušná kolika, dávenie, nevoľnosť, horúčka až do 39 ˚C. Choroba trvá niekoľko dní, obyčajne sa vylieči bez komplikácií. Pri ťažkom priebehu otravy potravinami, ktorej pôvodcom je Vibrio parahaemolyticus, môže dôjsť až ku kolapsu. Tento kolaps zapríčiňuje veľká strata vody a minerálov následkom hnačiek.

Inšpekcia nariadila predajni potravín Nguyen Ngoc Hoang, ktorá sídli v Bratislave Na Pántoch, okamžitý zákaz predaja výrobku.

Mohlo by vás zaujímať: