Jednoduché a rýchle: KOLÁČE do 30 minút, po ktorých sa len tak zapráši!
14. 5. 2022, 9:01 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:35)

Zdroj: Shutterstock
Domáci koláčik je to najlepšie, čo môžete svojej rodine po chutnom obede ponúknuť. Vyskúšajte niektorý z rýchlych receptov.
Dobrý nedeľný obed by mal ukončiť lahodný dezert. Máme pre vás pár inšpirácií.
Kefírový koláč s broskyňami

Zdroj: Shutterstock
Potrebujete
- 150 g olej
- 1 ks vajcia
- 2 lyžice rum
- 2 lyžice kakao
- 250 ml kefír
- 200 g cukor múčka
- 350 g polohrubá múka
- 2 lyžičky jedlá sóda
- 1 plechovka broskyňového kompótu
Postup
Vajcia, olej a cukor vyšľaháme, potom primiešame kefír, kakao, rum, sódu a nakoniec múku. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, poukladáme na kocky nakrájané broskyne a pečieme v predhriatej rúre na 200 ° C asi 15 minút. Ešte teplý kefírový koláč s broskyňami posypeme práškovým cukrom.
VIDEOtip z kuchyne Zdravia

Jablkový koláč z hrnčeka
Zdroj: Shutterstock
Rýchly jablkový koláč
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 2 hrnčeky cukoru
- 1 hrnček oleja
- 3 vajcia
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica kakaa
- 1 hrnček mlieka
- 4 jablká
- 1 balíček prášku do pečiva
Celý postup nájdete TU

Šľahačková bublanina
Zdroj: Shutterstock
Potrebujeme
- 3 vajcia
- 1 hrnček krupicový cukor
- 2 hrnčeky polohrubá múka
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- štipka soli
- 1 smotana na šľahanie (215 ml)
- maslo na vymazanie plechu
- hrubá múka na vysypanie plechu
- 3 hrnčeky bobuľovité ovocie (čerešne, ríbezle, maliny, jahody
- práškový cukor s vanilkou, na poprášenie
Rúru predhrejte na 180 stupňov. V miske vyšľahajte vajcia a cukrom do bielej peny. Prisypte preosiatu múku s kypriacim práškom a štipkou soli, vlejte smotanu a premiešajte.
Vyšší plech vymažte a vysypte múkou a vylejte naň cesto. Posypte ovocím a pečte do ružova, asi 25 minút. Skontrolujte špajdľou, či cesto nelepí. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Podávajte poprášené múčkovým cukrom s vanilkou.
Brownies s pomarančovou kôrou
Zdroj: FOOD STYLING VERONIKA KOLLÁROVÁ FOTO LAURA WITTEKOVÁ
Recept máme z redakcie Dorbé jedlo.
- 85 g masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 220 g čokolády
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžica kakaa
- pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 70 g opražených vlašských orechov
Postup
- Rúru zohrejte na 175 °C. Formu (15 x 20 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Vo vodnom kúpeli rozpusťte maslo s vanilkovým extraktom a so soľou. Pridajte čokoládu, cukor a poriadne premiešajte, aby zmes bola hladká.
- Po jednom pridávajte vajcia, vždy dobre premiešajte. Pridajte škrob s kakaom, pomarančovú kôru a zamiešajte. Nakoniec prisypte orechy, zopár si nechajte na ozdobu. Čokoládovú hmotu prelejte do formy, ozdobte zvyšnými orechmi a pečte 25 minút pri teplote 180 °C. Upečený koláč krájajte na kocky.
Tvarohovo-čokoládová pena
Ľahká ako obláčik...

Recept máme z redakcie Dorbé jedlo.
Jogurtový koláč s mandarínkami
Zdroj: Shutterstock
Potrebujete
- hrnček bieleho jogurtu
- 200 g polohrubej múky + na vysypanie formy
- pol hrnčeka krupicového cukor
- pol hrnčeka olej alebo rozpusteného masla + na vymazanie formy
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 vajce
- mandarínkový kompót
Na posýpku
- 100 g hrubá múka
- 80 g masla
- 80 g krupicového cukru
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Zmiešajte jogurt, múku, cukor, tuk, kypriaci prášok a vajcia. Cesto rozotrite do vymastenej a vysypanej koláčovej formy s priemerom 22 cm a poukladajte odkvapkaným ovocím. Prísady na posýpku premiešajte a nasypte ju na koláč. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút, kým posýpka zozlatne.
Hrnčeková bábovka s jablkami
Jednoduchá na prípravu a vďaka jabĺčkam aj úžasne šťavnatá. Vyskúšate?
Zdroj: Anna Balášková
- 1,5 hrnčeka nahrubo nastrúhaných jabĺk
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 hrnčeka oleja
- trochu mlieka
- 3 vajcia
- 1 lyžička škorice
- tuk na vymazanie a hrubá múka na vysypanie formy
Postup
