Jedlo PROTI CHOLESTEROLU: Nebolí, no zabíja najviac Slovákov, takto s ním zatočte!
7. 1. 2024, 15:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: shutterstock
Slovensko sa dlhodobo zaraďuje medzi krajiny, v ktorej sú najčastejšou príčinou úmrtí ľudí ochorenia kardiovaskulárneho systému. „Vo väčšine prípadov je však vysoký cholesterol ,tichý‘ stav. Mnoho ľudí si ani neuvedomuje, že ho má," varuje nutričná terapeutka Nikola Kozelková. Takto ho dáte do laty!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Mnoho ľudí si ani neuvedomuje, že ho má. "Až kým sa nevyvinú vážne komplikácie, ako je srdcový infarkt alebo mozgová príhoda,“ varuje nutričná terapeutka Nikola Kozelková z Centra pre liečbu obezity LF UPJŠ v Košiciach.
Preto absolvujte preventívky a do svojho jedálneho lístka zaraďte jej top favoritov, ktoré dajú cholesterol do laty. Nájdete ich v našej GALÉRII na konci článku.
A teraz si uvarte proticholesterolovú polievku podľa odborníčky.
Polievka proti cholesterolu
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Zdroj: Shutterstock
Polievka proti cholesterolu podľa receptu odborníčky Nikoly Kozelkovej.
Potrebujete:
- 4 zemiaky
- 4 kusy koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
- 1,5 hlávky cesnaku (plus na potretie)
- 1 bobkový list
- soľ, čierne korenie
- maslo, olivový olej
- 1 bagetka na podávanie
Anketa
Trpíte nejakou potravinovou alergiou či intoleranciou?
- Áno43%
- Nie56%
Hlasovanie bolo ukončené
POSTUP:
- V hrnci rozpustite maslo, pridajte nakrájané zemiaky aj zeleninu a smažte asi 5 minút. Potom pridajte celé strúčiky cesnaku, bobkový list, soľ, korenie. Zalejte vriacou vodou a varte asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Vyberte bobkový list a polievku rozmixujte. Podávajme ju s kúskami bagety, opečenej na troche olivového oleja a potretej cesnakom.
Pýtali sme sa odborníčky na zdravú výživu Nikolu Kozelkovú.
Zdroj: Archív N.K.
Nutričná terapeutka Nikola Kozelková z Centra pre liečbu obezity LF UPJŠ v Košiciach.
Odporúčate po sviatkoch nejakú očistnú kúru?
V rámci zdravého stravovania je dôležité to, ako sa človek stravuje počas celého roka a nie počas sviatočných dní. Žiadnu očistnú kúru ani detox po nich neodporúčam. Zdravý organizmus má totiž detoxikačné schopnosti vďaka pečeni, obličkám, koži a pľúcam. Ak máme tieto orgány funkčné, telo si nepotrebné látky vylúči samo a to úplne zadarmo.
Ktorá potravina je váš absolútny favorit medzi jedlami proti zlému cholesterolu?
Sú to jednoznačne potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Odporúčam preto denne konzumovať sezónne ovocie, zeleninu a celozrnné potraviny a zároveň dbať na dostatočný príjem tekutín a pohyb. Pri nákupe a potom pri varení dávajte pozor, aby boli v jedle obsiahnuté všetky potrebné živiny – sacharidy (60 %), tuky (25 %), bielkoviny (15 %), vláknina (30 g/deň) a esenciálne látky.