„Potraviny od slovenských pestovateľov a spracovateľov dokážeme skontrolovať ešte pred tým, ako sú vôbec distribuované do obchodov. V prípade dovážaných produktov takúto kontrolu nad bezpečnosťou produktov nemáme, pretože inšpektori sú odkázaní na odber vzoriek z distribučných skladov alebo priamo z predajní, kde už do kontaktu s potravinami prichádzajú spotrebitelia. Preferovať domáce produkty pred zahraničnými preto vôbec nie je samoúčelné,“ hovorí vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Zvyšky pesticídov môžu zostávať nielen vo vnútri, ale aj na povrchu plodín. Keďže v mnohých prípadoch ide o účinné látky s významnými toxickými vlastnosťami, Európska komisia reguluje systém posudzovania a schvaľovania pesticídov v súvislosti s ich vplyvom nielen na zdravie ľudí, ale aj životné prostredie.

 

V roku 2018 bolo na prítomnosť zvyškov pesticídov testovaných 482 vzoriek čerstvého, mrazeného alebo inak spracovaného ovocia a zeleniny, obilia a výrobkov z obilia, masla a slepačích vajec, detskej a dojčenskej výživy. Inšpektori odoberali vzorky v distribučných skladoch, predajniach obchodných reťazcov, veľkoskladov a tiež maloobchodných prevádzkach. V prípade detskej a dojčenskej výživy bol odber vzoriek realizovaný v lekárňach a maloobchodných prevádzkach. Niektoré vzorky potravín pochádzajúcich z krajín mimo EÚ sa odoberali v rámci kontroly dovozu týchto produktov na hraniciach. Tie priniesli pozitívny výsledok. Ani jedna z testovaných vzoriek nebola kontaminovaná zvyškami pesticídov.

„V 267 vzorkách (55,4 percenta) odhalili testy jeden alebo viac druhov zvyškov pesticídov. Vo väčšine prípadov išlo o minimálne dávky, ktoré sa pohybovali pod povolenými množstvami. Maximálne limity pre pesticídy prekročilo 10 vzoriek (2,1 percenta),“informuje ministerstvo na svojom webe.

Problematickým z hľadiska zdravia spotrebiteľov sú nálezy viacerých zvyškov pesticídov v potravinách z dôvodu ich možného synergického toxického účinku. Najväčší koktejl pesticídov zložený až zo 16 rôznych druhov látok, bol nameraný vo vzorkách goji (kustovnici čínskej) z Číny. Zvyšných 215 vzoriek (44,6 percenta) neobsahovalo žiadne stopy po pesticídoch. V prípade slovenských potravín namerali testy zvyšky pesticídov v 44,6 percenta prípadov.

Výsledky testov taktiež ukázali, že u niektorých produktov je problematické zistiť, odkiaľ vôbec pochádzajú. Kontroly podstúpilo 101 vzoriek z domácej produkcie, 241 vzoriek z krajín EÚ a 129 z tretích krajín. V 11 prípadoch bola krajina pôvodu utajená. „Spotrebitelia musia byť povinne informovaní o krajine pôvodu v prípade ovocia, zeleniny, mäsa, medu a olivového oleja. Ak tento údaj na produktoch chýba, ide zásadné porušenie európskej legislatívy,“uviedol Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.

Mohlo by vás zaujímať: