Odborníci v oblasti hygieny tvrdia, že fekálne baktérie dokážu kontaminovať ostatné oblečenie, ktoré sa ocitne v bubne práčky so znečistenou spodnou bielizňou.


Dôvodom je fakt, že teplota pod šesťdesiat stupňov Celzia nedokáže zabiť baktérie. „Nedávajte nohavičky spolu s utierkami na nízky stupeň, pretože v nohavičkách môžu byť zvyšky fekálií a to vo svojej kuchyni mať nechcete,“ povedala doktorka hygieny Lisa Ackerley pre HuffPost UK.


Podľa imunologičky Jenny Macciochi z Univerzity v Sussexe na baktérie nestačí ani šesťdesiatka. „Na 60°C sa nedá celkom spoľahnúť, že zabije baktérie, najmä ak práčka túto teplotu dosahuje len krátky čas a nie počas celého cyklu,“ potvrdila.


Ak neviete prať spodné prádlo osobitne od delikátnej bielizne, prípadne máte obavy z plytvania, pridajte do prania aspoň dezinfekčný prostriedok.


Ako často prať


Podľa hygieničky by sa rifle mali prať po štyroch až piatich noseniach, aby príliš nevybledli. Podprsenku by ste na sebe nemali mať viac ako dva až trikrát po sebe.


Pyžamá sa musia prať dvakrát do týždňa. „V noci sa zbavujeme odumretej kože a potu, takže pyžamá sú živnou pôdou pre baktérie,“ povedala hygienička.


Pančuchy by sa mali prať každý deň. „Kvasinky a baktérie sa množia v nylone, ktorý môže spôsobiť akné, podráždenie kože, močové a kvasinkové infekcie,“dodala.


Posteľnú bielizeň by ste mali prať raz týždenne, vankúše dvakrát ročne. Utierky v kuchyni by sa mali meniť každý deň, najmä ak varíte mäso alebo ryby.


Riziko nákazy je v lete vyššie


Horúce počasie je priam raj pre množenie baktérií. Niet preto divu, že práve v lete najviac ľudí ochorie na infekčné ochorenia sprevádzané hnačkami a zvracaním.


„V lete vo zvýšenej miere dbajte pri príprave jedál na dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie, rovnako i na hygienu v kuchyni pri varení a príprave potravín, na čistotu pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobnú hygienu,“ vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva.


„V lete vo zvýšenej miere dbajte pri príprave jedál na dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie, rovnako i na hygienu v kuchyni pri varení a príprave potravín, na čistotu pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobnú hygienu,“ zdôrazňuje Trusková.

Mohlo by vás zaujímať: