Už od stredy sa uvoľnili ďalšie opatrenia a ľudia sa môžu stravovať aj vo vnútri reštaurácií. „Napriek tomu ešte veľká časť podnikov, ubytovaní ale aj stravovaní, neotvorí svoje prevádzky pre svojich hostí, pretože to pre nich nedáva ekonomický zmysel. Stále ešte máme v platnosti iné reštrikcie, ktoré výrazným spôsobom redukujú záujem ľudí o tieto služby, aj počet zákazníkov zo zahraničia. Hranice sú zatvorené, tým pádom 40 až 50 percent tržieb si škrtáme a vidíme aj veľmi nízky záujem domáceho obyvateľstva o služby,“povedal generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.


Podľa Harbuľáka viac ako 83 % podnikov očakáva v máji pokles tržieb o viac ako 80 %, tri štvrtiny podnikov v júni predpokladajú zníženie tržieb o viac ako 60 % a v júli podobné percento podnikateľov očakáva pokles tržieb o viac ako 40 %. "Po letných mesiacoch očakávajú hotely a reštaurácie znova zhoršenie situácie a vyšší prepad tržieb," zdôraznil Harbuľák.


Prepúšťať už muselo 60 percent hotelových či reštauračných prevádzok a o miesto prišlo približne 21 percent zamestnancov v tomto sektore. Najviac na krízu doplatili čašníci, kuchári, chyžné či recepční. Hrozí ďalšia vlna prepúšťania. Podľa Harbuľáka asi pätina prevádzok bude musieť s podnikaním skončiť.


Podniky v hotelierstve a gastronómii nemôžu dostatočne využívať pomoc štátu, lebo v mnohých prípadoch nespĺňajú podmienky na jej poskytnutie. Ide napríklad o neuhradené záväzky voči štátu, či podmienku udržania pracovných miest po skončení štátnej podpory. Bez pomoci štátu odhaduje 70 % majiteľov týchto prevádzok, že neudrží svoje podnikanie.


Hotelieri by chceli zmierniť podmienky na poskytnutie pomoci a jej predĺženie aj na jún a ďalšie mesiace. Dopyt po domácej rekreácii by sa podľa nich mohol zvýšiť aj prostredníctvom rekreačných poukazov. Štát by mohol dočasne preplácať 55 percent za zamestnávateľov.


Domácemu cestovnému ruchu by tiež pomohlo zníženie dane z pridanej hodnoty na stravovacie služby a podstatným opatrením by malo byť aj rýchle otvorenie hraníc. V niektorých prevádzkach je totiž v letných mesiacoch na zahraničných turistov naviazaných až polovica všetkých tržieb.

Mohlo by vás zaujímať: