HANBA Základná potravina Slovákov zdražie: Pulty zaplaví tovar z cudziny!
24. 9. 2019, 6:00

Hoci kedysi bolo Slovensko zemiakovou veľmocou, dnes to už neplatí. Aj napriek pomerne priaznivej úrode sa budeme musieť pripraviť na ďalšie zdražovanie zemiakov. V júni tohto roka cena tejto základnej potraviny vyskočila na historické maximum od začiatku tisícročia, no vyzerá to, že bude ešte horšie.
Slováci už začiatkom tohto roka zostali v šoku, keď cena zemiakov dosiahla historické maximum 0,95 eura za kilogram. Cena zemiakov sa pritom v apríli 2018 pohybovala okolo 0,60 eura. Za jediný rok tak cena typickej súčasti slovenskej kuchyne stúpla o takmer 60 percent ako vo svojej analýze informovalo Slovenské farmárske družstvo. Aktuálne sa ceny v obchodoch pohybujú od 0,70 do 1,20 eura za kilogram.
V čase zberu úrody však slovenskí poľnohospodári varujú, že sa budeme musieť pripraviť na to, že ceny ešte porastú. Zatiaľ čo kedysi sme boli ako tak schopní pokryť našu spotrebu zemiakov, v súčasnosti už Slovensko zďaleka nie je zemiakovou veľmocou. V produkcii tejto plodiny sme sebestační len na necelých 50 percent. „Nízka sebestačnosť v produkcii zemiakov je dôvodom, prečo musíme zvyšnú časť zemiakov dovážať, a to najmä zo západoeurópskych krajín. Podľa situačnej a výhľadovej správy Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva sa z celkového objemu vlani najviac surových zemiakov doviezlo z Francúzska 32,6 % (23 035,3 ton), z Českej republiky 29,0 % (20 459,0 ton) a z Nemecka 18,7 % (13 232,7 ton). Ďalšie väčšie objemy sa doviezli z Veľkej Británie, Holandska, Rakúska,“ hovorí Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Pestovanie zemiakov sa presunulo zo severu na juh Slovenska aj kvôli problémom so závlahou. Pestovatelia, ktorí mali svoje polia zavlažované, sú s úrodou spokojní, no už teraz je zrejmé, že zemiakov nebude dosť a preto ceny podľa všetkého porastú. „Výkupné ceny zemiakov sú na vysokej úrovni. Je to následok zdražovania ešte z minulého roka. K tomu musíme pripočítať, že západoeurópske krajiny nehlásia nadúrodu pre veľké suchá a horúčavy. Vyššie výpadky z tohtoročnej úrody avizujú aj na juhu Poľska. Je preto reálny predpoklad, že zemiaky si naďalej udržia svoje vyššie ceny a to aj v porovnaní s priemerom za posledných 5 rokov,“ vysvetlila Holéciová.
Zvyšovanie cien predpokladajú aj obchodníci. „Odhadnúť presnú cenu neviem. Cena sa totiž tvorí nie z ceny slovenskej, ale z ceny v stredoeurópskom regióne. Nikto nechce, aby sa ceny zvyšovali ale keď zemiaky nebudú, tak sa budú musieť. Zemiaky budú nielen drahšie, ale hlavne ich budeme musieť priviesť zo zahraničia, čo je pre Slovensko hanba,“ predpokladá viceprezident Zväzu obchodu SR, Pavol Konštiak.
Čo hovoria pestovatelia >>
Na poľnohospodárskom družstve Čingov v Smižanoch kedysi pestovali zemiaky aj na 300 hektároch, dnes už len na piatich „Zničili nás lacné zemiaky, ktoré sa tu nosili svojho času, keď sa tu vozili nadbytky z Európy. To je dôvod, prečo sme ustúpili z pestovania zemiakov,” povedal nám ekonóm družstva Rudolf Uhliar.
Poľnohospodári sa zhodujú, že je potrebné zvýšiť sebestačnosť na tejto plodine a v rukách to má vláda. „Žiadame vládu, aby určitým spôsobom presmerovala dotácie do tých firiem, ktoré sa týmto na severe zaoberajú. Lebo v minulosti sa podstatne viac plôch využívalo pre tento účel. Klimatické podmienky sú veľmi vhodné. Treba zmodernizovať sklady, linky a zaviesť systémové kroky, ak chceme, aby sa zemiakarstvo na severe rozvíjalo a nie upadalo,” tvrdí vedúci skúšobnej stanice Ústredného kontrolného ústavu poľnohospodárskeho v Spišskej Belej Marián Tokár.
Ako sú na tom ďalšie plodiny >>
Pokiaľ ide o ďalšie slovenské plodiny, ceny by sa výrazne hýbať nemali. Hoci v žatve boli pomerne veľké regionálne rozdiely, dopadla priemerne. „Momentálne máme po žatve, následky tohtoročnej žatvy v podobe úpravy cien či už smerom hore alebo nadol, neočakávame. Práve počasie a pôsobenie rôznych škodcov – premnožené hraboše, poľovná zver – bolo dôvodom, prečo sme nedosiahli vysoké úrody hustosiatych obilnín a repky. Podľa našich mlynárov a pekárov však budeme aj po tohtoročnej priemernej úrode sebestační v dodávkach múky,“ dodáva Holéciová.
