Nemeckí vedci v roku 2007 zhromaždili viac ako 17-tisíc potravín z celého sveta, aby v nich pátrali po pesticídoch a prostriedkoch používaných na ochranu rastlín. Až 327 chemikálií bolo jasne nebezpečných pre ľudské zdravie. Zoznam 10 najhorších jedov zostavil portál 21. století.

Zdroj: Shutterstock

1. Aflatoxiny

Ide o veľmi účinný jed, ktorý sa môže vyskytovať vo všetkých potravinách, pokiaľ boli zle uskladnené. Je vytváraný plesňou Aspergillus flavus. Často sa k nám dostane z tropických oblastí na potravinách ako sú arašidy či iné orechy, sušené figy, banány, kokosová múčka, ryža či pomaranče. Ohrozuje najmä sóju, kukuricu a výrobky z nich.

Nebezpečenstvo pre človeka: Spôsobuje mnohé bolesti, môže výrazne oslabovať imunitu a spôsobiť rakovinové bujnenie.