Potravinoví inšpektori našli pri kontrole vo veľkosklade ovocia a zeleniny v Bardejove mrkvu, ktorú by ste rozhodne nemali odšťaviť ani uvariť v nedeľnej polievke.

Klientov UPC čaká ďalší šok. Budú platiť aj za to, čo mali doteraz zadarmo?

Vzorka pranej mrkvy dovezená z Poľska totiž obsahovala dávku kadmia, ktorá dvojnásobne prekročila povolené normy. Ukázala to analýza v laboratóriu Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne

„Vo vzorke bolo zistené nadlimitné množstvo kadmia - 0,210 miligramu v kilograme zeleniny. Limit je maximálne 0,10 mg/kg. Výrobok sa sťahuje z trhu,“ informuje Štátna veterinárna a potravinová správa.

Doktori varujú: S tabletkami od bolesti riskujete infarkt aj mŕtvicu!

Slovensko momentálne zažíva rozsiahle kontroly v súvislosti s pokazeným mäsom, ktoré sa do Európskej únie a aj na Slovensko doviezlo z Brazílie. Kontrolóri odoberajú vzorky mäsa a mäsových výrobkov zo skladov, mäsokombinátov aj predajní.

Nevarte z brazílskeho mäsa!

K včerajšiemu dňu našli podozrivé mäso dovezené z Južnej Ameriky v 52 obchodoch. Ak rozbory potvrdia, že nie sú vhodné na konzumáciu, zakážu ich predaj.

Hlavný hygienik vyzval reštaurácie, jedálne a ďalšie stravovacie zariadenia, aby svojim zákazníkom neservírovali jedlá z mäsa pochádzajúceho z Brazílie. Ak ho máte doma v mrazničke, počkajte na výsledky laboratórnych rozborov. Mali by byť známe už zajtra.

FOTO Najväčšie podvody na internete: Na tieto rafinované triky naleteli tisíce Slovákov!

Anketa

Všímnate si pôvod potravín, ktoré kupujete?

áno, hľadám len slovenské výrobky 95% nie, nie je to pre mňa dôležité 5%Celkový počet hlasujúcich: 1072

Pozor na ťažké kovy!

Kadmium, ktoré našli v mrkve z Poľska, je toxická chemická látka. Pôsobí ako jed už pri malom množstve. Pri dlhodobom pôsobení vznikajú obličkové kamene, v moči sa zvýši hladina bielkovín. V neskorších štádiách otravy vás začnú bolieť kríže a nohy, vyskytnúť sa môže rozdutie pľúc, zastaví sa rast, poškodí pečeň aj krvotvorba. Kadmium je považované za rakovinotvornú chemikáliu. Do pôdy sa dostáva aj v dôsledku hnojenia fosfátovými hnojivami.

Ďalšie témy, ktoré nesmiete prehliadnuť:

V pohánke našli kopu chémie, no vraj ju môžeme jesť!

Tento hnus predávali Slovákom: Desivý nález v rybích konzervách! Kúpili ste ich aj vy?