Slováci na chutné mäsové výrobky nedajú dopustiť, no každému z nás sa občas stane, že v obchode bezradne stojíme a nevieme sa rozhodnúť. Značiek na trhu je veľa a hoci by sme najradšej jedli to najlepšie, je vôbec možné to odhadnúť na prvý pohľad? Podľa jedného z výrobcov to pri klobáse vôbec nie je problém, pokiaľ viete na čo sa treba sústrediť. Základ je spoľahnúť sa na svoje zmysly a sledovať zloženie.

„V prvom rade si všímam mozaiku, aby som videl z čoho je klobása zložená. Ľahšie je to na náreze, no dá sa to vidieť aj zvonka. Na kvalitnej klobáse sa dá zreteľne rozlíšiť chudšia ako aj mastnejšia časť. Klobása musí byť dobre tvrdá a dobre vysušená. Znakom je aj to, že sa ľahko krája a nerozmliaždi sa pod nožom,“vysvetli nám Tibor Vaško, vedúci výroby v spoločnosti Berto.

Kvalitu rozoznáte aj vďaka zloženiu. Podobne si všímajte aj tie najmenšie písmenka. „V dobrej a kvalitnej klobáse nájdete len kvalitné mäso, prírodné koreniny a soľ. Nič iné v nej byť nemusí a ani nemá, teda žiadne dusitany či farbivá,“dodáva.

Viac o kvalitnej klobáse ako aj o výrobe sa dozviete vo VIDEU:

Mohlo  by vás zaujímať: