Jedlo s vysokým obsahom tuku, cukru alebo škrobu. Práve takým je podľa Igora Bukovského obľúbené obedové menu Slovákov - mäso s ryžou a omáčkou. „Bielkoviny, sacharidy a tuky v najhoršej podobe. Konzumácia takéhoto jedla vyvoláva v tele prechodný zápal," hovorí Bukovský. Ak by ste po zjedení tohto obedu išli na krvné testy, zistili by vám zvýšené zápalové markery.

Vedci z prestížnej Pensylvánskej štátnej univerzity však zistili, že tento zápal sa dá potlačiť. Výskumníci urobili test. Ľuďom podávali k jedlu zmes byliniek v rôznych množstvách a výsledok ohromil aj Bukovského. „Prechodný zápal potlačili tým, že k jedlu pridali 6 gramov zmesi byliniek bazalka, bobkový list, čierne korenie, škorica, koriander, rasca, zázvor, oregano, petržlenová vňať, červené korenie, rozmarín, tymián, kurkuma," vysvetlil Bukovský.

Anketa
Používate v kuchyni bylinky?
  • 58%
  • 37%
  • 5%

Môžete použiť aj iné? >>