Z minerálov obsahujú napríklad draslík, horčík či fosfor. "Obsahujú aj vlákninu, ktorá vytvára pocit plnosti a napomáha zabezpečovať zdravý pohyb tráviaceho traktu," hovorí MUDr. Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Navyše slivky obsahujú i zlúčeninu sorbitol, ktorý "má laxatívne účinky, čím slivky pomáhajú pri zápche. Slivky taktiež obsahujú i polyfenolové zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné schopnosti", dopĺňa odborníčka.

Rozpustná vláknina, ktorú slivky obsahujú, pomáha upravovať hladinu cukru v krvi tým, že ovplyvňuje vstrebávanie glukózy po jedle. Tiež zvyšuje citlivosť na inzulín, preto zohráva užitočnú úlohu pri prevencii a liečbe cukrovky.

Slivky sa do jedálnička oplatí zaradiť aj pri vysokom cholesterole, ktorý môže škodiť cievam i srdcu.

RADI BY STE SI NIEČO DOBRÉ NAPIEKLI ZO SLIVIEK? RECEPTY NÁJDETE V GALÉRII...

Slivky patria medzi nízkokalorické ovocie, ktoré je zo 78 % tvorené vodou. Je teda ideálnym ovocím aj pri redukčných diétach a detoxikačných kúrach. Pozor však na skonzumované množstvo, aby sme z nich naopak nepribrali.

Pri zbere či nákupe sliviek je vidieť, že ich šupka je často pokrytá, či skôr zaprášená ľahkým bielym povlakom. Tento povlak pomáha chrániť ovocie, napríklad pred infekciami a pomáha tým predchádzať strate vody. Zrelé slivky by mali byť na dotyk mierne poddajné, nie tvrdé ani príliš mäkké, ktoré je možné skladovať v chladničke. Tie tvrdšie možno nechať dozrievať v papierovom vrecúšku pri izbovej teplote. Spotrebovať ich treba v priebehu niekoľkých dní.

Prečo jesť slivky? Na ďalšej strane nájdete dôvody... ...aj bonus navyše