Diétne nápoje, odtučnené potraviny či žiadne mäso? 10 ‚zdravých’ zmien, ktoré nám viac škodia!
4. 2. 2025, 17:45

Zdroj: Profimedia.sk
Chudnutie, zvýšenie energie, lepšie stravovanie: Prvý krok k dosiahnutiu vašich zdravotných cieľov je upustenie od zlého správania a jeho nahradenie zdravším. Niekedy má však vaša „lepšia“ voľba svoje nevýhody - a v skutočnosti nemusí byť pre vás vôbec dobrá.
1. zmena = Bežná sóda za diétnu sódu

Zdroj: Bangkok Click Studio
Vzdali ste sa sladkých nápojov? Dobre pre vás! Ide o to, že prechod na diétnu alternatívu vám nemusí nevyhnutne pomôcť zhodiť kilá, varuje portál Time. Štúdia z roku 2015 uverejnená v časopise Journal of the American Geriatrics Society zistila, že u ľudí, ktorí denne pili diétne limonády, sa v priebehu deviatich rokov takmer strojnásobil objem brušného tuku v porovnaní s tými, ktorí diétne limonády nepili. Tí, ktorí nepili diétnu sódu, pribrali v priemere 0,8 cm okolo pása, zatiaľ čo tí, ktorí denne pili diétnu sódu, pribrali 3,16 cm.
„Umelé sladidlá zvyšujú vašu závislosť od sladkostí a sú oveľa silnejším stimulantom mozgového centra potešenia ako cukor,“ hovorí doktor Brian Quebbemann, špecialista na chudnutie v Newport Beach v Kalifornii.
„V dôsledku toho môžu byť umelé sladidlá návykovejšie ako cukor a v skutočnosti spôsobujú, že ľudia ešte viac túžia po sladkostiach,“ dodal. Úplne vynechajte sladené nápoje alebo nahraďte perlivú vodu plátkami citróna alebo iného ovocia.
2. zmena = Mydlo a voda za dezinfekčný prostriedok na ruky
Zdroj: Shutterstock
V taške máte schovaný dezinfekčný prostriedok na ruky, tak načo sa namáhať s hľadaním kúpeľne a umývaním rúk starým spôsobom? Problém je v tom, hovorí doktor Michael Schmidt, profesor mikrobiológie a imunológie na Lekárskej univerzite v Južnej Karolíne, že alkohol ničí mikróby tým, že ich vysušuje a zabíja.
Pri dlhodobom používaní začnete svoju pokožku zbavovať ochranných olejov a poškodíte elasticitu pokožky, hovorí Schmidt. Navyše, dezinfekčné prípravky na ruky na báze alkoholu sa nepovažujú za také účinné pri ničení všetkých typov mikróbov.
Hovorí, že je v poriadku používať dezinfekčný prostriedok na ruky (vyberte si taký, ktorý obsahuje 60-95 % alkoholu), keď nie je k dispozícii voda a mydlo, len nie ako pravidelnú náhradu skutočného mydla a vody.
3. zmena = Obyčajné mydlo za antibakteriálne
Zdroj: Shutterstock
Používanie antibakteriálneho mydla ako prostriedku na zvýšenie účinnosti bežného mydla nie je potrebné, hovorí Schmidt. „Baktérie odolné voči liekom vznikli v dôsledku nadmerného používania antimikrobiálnych látok,“ hovorí.
„Prečo teda pridávať antibiotikum do niečoho, čo je dokonale funkčné aj bez pridania lieku?“ pýta sa. Okrem toho štúdie na zvieratách spájajú chemickú látku v antimikrobiálnych mydlách s názvom triklosan s rakovinou a fibrózou pečene a vedci tvrdia, že tieto mechanizmy sú relevantné aj u ľudí. Triklozán môže škodiť tým, že zasahuje do proteínu, ktorý je zodpovedný za odstraňovanie cudzích chemických látok v tele. (Skontrolujte etiketu, pretože niektorí výrobcovia túto zložku odstraňujú.)
4. zmena = Plnotučné mliečne výrobky na odtučnené
Zdroj: Shutterstock.com
Váš pás vám možno poďakuje za to, že ste uprednostnili plnotučné mlieko a jogurt pred odtučneným. Podľa švédskych vedcov môže používanie odtučneného mlieka zvýšiť riziko obezity na bruchu.
Muži v štúdii z roku 2013, ktorí konzumovali mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, mali v priebehu 12 rokov menšiu pravdepodobnosť obezity v strednej časti tela v porovnaní s mužmi, ktorí konzumovali stredné množstvo, a dokonca menšiu ako tí, ktorí nikdy alebo zriedkavo jedli mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku. „Tuk spomaľuje trávenie a pomáha vám cítiť sa sýty,“ hovorí Amy Goodsonová, RD, odborníčka na športovú výživu pre klub Dallas Cowboys.
Pre milovníkov mlieka, ktorí chcú zhodiť kilá alebo dodržiavať odporúčania American Heart Association, Goodsonová navrhuje kompromis a navrhuje prejsť na nízkotučné (napríklad 1 % mlieko), nie odtučnené (odtučnené mlieko) mliečne výrobky.
5. zmena = Trochu mäsa za žiadne mäso
Zdroj: shutterstock
Podľa štúdie z roku 2013, ktorá bola uverejnená v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics a ktorej sa zúčastnilo takmer 72 000 dospelých, sú vegetariáni a vegáni štíhlejší ako ľudia, ktorí jedia mäso.
Napriek tomu vyradenie mäsa nie je istým riešením, ako schudnúť. „Problémom vegetariánstva, najmä prísneho vegánstva, je oveľa obmedzenejší výber potravín s vysokým obsahom bielkovín,“ hovorí doktor Quebbemann. „Potraviny s vysokým obsahom bielkovín sú mimoriadne sýte a zasýtia vás, takže vám vlastne pomôžu zjesť menej kalórií,“ dodal.
Z tohto dôvodu jedáci, ktorí nedávno prestali jesť mäso, nakoniec skonzumujú oveľa viac kalórií, ako keby do svojho jedálnička zaradili nejaké mliečne výrobky alebo ryby, dodáva. Okrem toho môže byť ťažké získať vitamín B12 zo stravy bez živočíšnych produktov. Ak sa teda stanete vegánmi, dbajte na to, aby rastlinné bielkoviny, ako sú fazuľa, orechy a sója, tvorili 30 % celkového kalorického príjmu, a vyhľadávajte potraviny obohatené o vitamín B12.
6. zmena = Tri jedlá denne za malé jedlá počas celého dňa
Zdroj: Shutterstock
Mnohí odborníci odporúčajú jesť menšie jedlá počas dňa (zvyčajne päť alebo šesť) namiesto troch väčších jedál. Ide o to, že pravidelné jedlá pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi, a tým aj hlad. Podľa Ikemota to však nefunguje u každého.
„Nie je isté, či to skutočne vedie k úbytku hmotnosti,“ hovorí. „Ak si nedáte pozor, konzumácia väčšieho množstva jedla počas dňa vám môže poskytnúť ďalšie kalórie, ktoré vám môžu priniesť ďalšie kilá,“ dodal.
Múdrejšia stratégia: keď vám začne škvŕkať v žalúdku - a od posledného jedla uplynuli aspoň 4 hodiny - dajte si občerstvenie, ktoré obsahuje zdravé sacharidy a bielkoviny, napríklad pohár gréckeho jogurtu s čučoriedkami alebo pár plátkov morčacieho mäsa a jablko.
Strana
1/3