Užite si slovenské vína a k nim dokonalé párovanie veľkonočných jedál.

Všetky vína nájdete na WinePlanet.sk

Tokajský výber z vinárstva Ostrožovič

Jaroslav Ostrožovič
 
„Blíži sa nám Veľká noc a každý z nás sa bude snažiť pripraviť všetko tak, aby sa naša rodina a blízky cítili pri našom stole čo najlepšie. Ten váš môže byť  výnimočný vďaka receptu na ,,hrudku s hrozienkami,“ ktorú si vychutnáte spolu s Tokajským 4-putňovým výberom z vinárstva Ostrožovič.“ hovorí Jaroslav Ostrožovič.

Ilustračné foto
Zdroj: WinePlanet.sk

RECEPT na hrudku s hrozienkami: Sušené hrozienka namočíme na celú noc v Tokajskom 4- putňovom výbere. Vajíčka (12ks) vyšľaháme s kryštálovým (50g) a vanilkovým cukrom a soľou. Mlieko trochu zohrejeme, pridáme vyšľahané vajíčka a hrozienka. Za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým sa nám zmes  nezhrudkovatie. Do cedidla alebo sitka dáme gázu. Do gázy vylejeme obsah hrnca. Gázu stočíme a poriadne vytlačíme šťavu z hrudky, aby nám prebytočná šťava odkvapkala (cca 5h). Samozrejme po celú dobu prípravy môžete popíjať 4-putňový Tokaj.

Ostrožovič Tokajský výber 4-putňový nájdete na www.wineplanet.sk

Veltlín na zelený štvrtok

Jakub Nichta – Vinárstvo Nichta
 
„Na zelený štvrtok odporúčame Veltlín zelený Baričky 2021. Toto suché víno má zelenú nielen v názve ale aj vo svojom prejave. Náš Veltlín z vinohradu Baričky vysadenom do ťažkého ílu vás poteší ako výborný partner k úpravám špargle alebo špenátu. Veľký piatok patrí k pôstnym dňom a u nás vo vinárstva mávame vždy rybu. K bielej rybe (pstruh, treska alebo zubáč) vám odporúčame sekt z Peseckej leánky v prevedení extra dry. K tradičným veľkonočným sladkostiam skúste polosuchý Devín z ročníka 2022. Ak zvolíte ľahšie ovocné a smotanové zákusky, tak opäť kombinujte s ružovou Frankovkou. Nezabudli sme ani na milovníkov červeného. K čoraz populárnejšej pečenej jahňacine skvele sadne Frankovka modrá Baričky, ktorá vyzrievala rok v 500 litrových sudoch.“ odporúča Jakub Nichta z vinárstva Nichta.

Ilustračné foto
Zdroj: WinePlanet.sk

Nichta Sekt Pesecká leánka nájdete na www.wineplanet.sk

Veľkonočný recept po francúzsky

Darina Papillon – Víno od Francúza Papillon
 
 „Na Veľkú Noc sa určite hodí ktorékoľvek naše „vajíčko“ Keďže je na obale a tematicky pasuje k týmto sviatkom Riesling, Macération Sauvignon Orange a Pinot Gris, všetky v BIO kvalite.“ hovorí Darina zo slovenského vinárstva Papillon.

RECEPT na pomaly pečené jahňacie stehno v liatinovom hrnci: Vo Francúzsku sa takýto hrniec označuje la cocotte, pečie sa pri nízkej teplote 160 stupňov – 7 hodín. Do hrnca dáme jahňacie stehno, pridá sa 10 strúčikov rukou popučeného cesnaku, pol fľaše sladkého vína, pol fľaše červeného portského vína, 50 cl vývaru, soľ, korenie čierne a 2 vetvičky rozmarínu. Zakryjeme pokrievkou a šup do rúry na 7 hodín. Počas pečenia, ak treba, sa môže doliať víno. 

Ilustračné foto
Zdroj: WinePlanet.sk

Darina dopĺňa: „Čo je potrebné k tomuto receptu? Minimálne 1 fľaša nášho vína z betónového vajca (ktorú pijete za tých 7 hodín počas pečenia) a 1 fľaša Pinot Noir k večeri.“

Papillon Víno od Francúza Pinot Noir BIO kúpite na www.wineplanet.sk

Mladé vína na Veľkú noc

Peter Stanko – Vinárstvo Mrva & Stanko
 
„Pred Veľkou nocou sa vždy snažíme dodať na trh mladé vína, aby si s nimi mohli naši zákazníci pripiť počas veľkonočných sviatkov. Silván, Veltlínske zelené, Sauvignon, ale aj naše ružové vína z odrody Cabernet Sauvignon. Aj tento rok sa nám podarilo vytvoriť oceňované ružové cuvée Cabernet-Syrah Rosé 2022. A práve toto víno sa skvele hodí k tradičnej veľkonočnej babe. My ju pripravujeme z pečiva, vajíčok a údeného mäsa.“ hovorí Peter Stanko z vinárstva Mrva & Stanko.

Ilustračné foto
Zdroj: WinePlanet.sk

Mrva & Stanko Cabernet Syrah cuvée nájdete na www.wineplanet.sk

Tramín a žihľavová štrúdľa

Barbora Rakúsová - Fundus Regius
 
„Veľká Noc je pre nás veľkým sviatkom a dodržiavame tradície. U nás na Veľkonočnom stole nesmie chýbať žihľavová štrúdľa. Príprava je ľahká. Mladé listy žihľavy krátko podusíme, dochutíme soľou, muškátovým orieškom, mletým čiernym korením a cesnakom. Pridám 2 vajíčka a počkám, kým sa odparí prebytočná voda. Na rozvaľkané lístkové cesto naukladám plátky šunky, syra a vychladnutú žihľavovú zmes. Zatočím do rolády, potriem žĺtkom a dám piecť na 200⁰C cca 20 minút. K žihľavovej roláde odporúčam náš Tramín červený 2018.“ hovorí Barbora Rakúsová.

Ilustračné foto
Zdroj: WinePlanet.sk

Fundus Regius Tramín červený nájdete na www.wineplanet.sk