Chuť zahryznúť si do ľadovej kocky či do hliny môže byť prejavom nedostatku železa v ľudskom organizme. Upozorňuje na to svetová kampaň „Berte železo vážne" s podtitulom „Načúvajte svojmu telu".

 

Odborníci vysvetlili, že pri dlhodobom nedostatku železa začne telo vyrábať menej červených krviniek, teda trpí anémiou z nedostatku železa. Každoročne s touto diagnózou vyhľadá pomoc lekára viac ako 26.000 Slovákov. Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií na anémiu z nedostatku železa zomrelo vlani 145 ľudí.

Potraviny s obsahom železa
Železo sa nachádza v potrave v mäse, morských plodoch a hydine a je ľahko vstrebateľné. V potrave rastlinného pôvodu sa vyskytuje v zelenej listovej zelenine a plodinách ako je červená repa, špenát, brokolica, fazuľa, šošovica, zrná, orechy a semená. Nezabúdajte na vitamín C, ktorý zlepšuje vstrebávanie železa.

Kampaň upozorňuje na to, že nedostatkom železa trpí vo svete jedna z troch osôb. Neprejavuje sa len bledou kožou a únavou. Medzi príznaky patrí podľa odborníkov napríklad aj intolerancia chladu, syndróm nepokojných nôh, nutkavé hryzenie ľadu, nezvyčajné chute na nejedlé veci, napríklad na hlinu, či únava.

Nedostatok železa sa môže prejavovať aj tak, že pacientom sa ľahko tvoria modriny alebo majú často afty v ústach. Vypadávanie vlasov, poblednutosť a krehké nechty môžu tiež signalizovať, že telo potrebuje dodávku železa.

Železo je tiež potrebné na udržanie zdravého imunitného systému, ktorý pomôže v boji infekciami.

Prečítajte si tiež: