Nemusí sa jesť len surová: Zelenina, ktoré je zdravšia, keď ju uvaríte
3. 3. 2025, 18:00

Zdroj: Shutterstock
Surová strava je populárnym trendom, pričom mnohí veria, že menej spracované potraviny sú pre telo prospešnejšie. Avšak nie všetky druhy zeleniny sú výživnejšie v surovom stave. Niektoré z nich získavajú viac prospešných látok až po tepelnej úprave.
Zdroj: shutterstock
Huby
Bez ohľadu na druh obsahujú silný antioxidant ergothioneín, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tento antioxidant sa uvoľňuje pri tepelnej úprave, čo znamená, že varené huby môžu poskytnúť vyššiu antioxidačnú ochranu v porovnaní so surovými.
Zdroj: Shutterstock
Špenát
Je známy svojím vysokým obsahom železa, horčíka, vápnika a zinku. Avšak prítomnosť kyseliny šťaveľovej v surovom špenáte môže brániť absorpcii týchto minerálov. Tepelnou úpravou sa obsah kyseliny šťaveľovej znižuje, čo zlepšuje vstrebávanie minerálov. Navyše, dusením špenátu sa zachováva hladina folátu (vitamín B9), ktorý je dôležitý pre zdravie nervového systému a môže znižovať riziko niektorých druhov rakoviny.
Zdroj: Shutterstock
Špargľa
Špargľa je bohatá na vitamíny A, B9 (folát), C a E. Tieto živiny sú často uzavreté v bunkových stenách rastliny, čo sťažuje ich absorpciu v surovom stave. Varením sa bunkové steny rozkladajú a tým sa uvoľňujú a zvyšuje dostupnosť týchto vitamínov pre naše telo.
Zdroj: Shutterstock
Mrkva
Je vynikajúcim zdrojom beta-karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, podporujúci zdravie zraku, imunitného systému a rastu buniek. Varením mrkvy sa stáva menej alergénna a zvyšuje sa dostupnosť beta-karoténu. Aby ste maximalizovali prínos, varte mrkvu vcelku a so šupkou. Tým si zachová viac antioxidantov a živín. Vyprážaniu mrkvy sa radšej vyhnite, pretože môže znižovať obsah karotenoidov.
Zdroj: Shutterstock
Paradajky
Sú plné antioxidantu lykopénu, ktorý je spojený s nižším rizikom srdcových chorôb a rakoviny. Varením paradajok sa zvyšuje dostupnosť lykopénu, pretože teplo rozkladá bunkové steny, uvoľňujúc tento prospešný antioxidant. Hoci sa varením znižuje obsah vitamínu C, zvýšený príjem lykopénu dokáže kompenzovať túto stratu.
Zdroj: Shutterstock
Paprika
Opäť je bohatá na karotenoidy, ako sú beta-karotén, beta-kryptoxantín a luteín, ktoré podporujú imunitný systém. Tepelná úprava rozkladá bunkové steny paprík, čo zlepšuje absorpciu týchto antioxidantov. Avšak varenie alebo dusenie môže znižovať obsah vitamínu C, preto je vhodné papriky skôr opiecť, aby sa minimalizovali straty tohto vitamínu.