Ján Figeľ v emotívnej spovedi. Takto bojuje so zničujúcou rakovinou!
Plus JEDEN DEŇ
Ján Figeľ v emotívnej spovedi. Takto bojuje so zničujúcou rakovinou!
Super ZÁROBOK na predvianočnej brigáde! Zbohatnete aj o 2 900 eur – vieme, kde!
Plus JEDEN DEŇ
Super ZÁROBOK na predvianočnej brigáde! Zbohatnete aj o 2 900 eur – vieme, kde!
EXKLUZÍVNE Príbeh lásky reprezentačného trénera Ramsayho: Pozrite si jeho svadobnú FOTO spred 46 rokov!
Plus JEDEN DEŇ
EXKLUZÍVNE Príbeh lásky reprezentačného trénera Ramsayho: Pozrite si jeho svadobnú FOTO spred 46 rokov!
Podivné kšefty s rekonštrukciou hokejového štadióna: Nikto netuší, odkiaľ sa vlastne vzala suma 5 miliónov eur
Plus JEDEN DEŇ
Podivné kšefty s rekonštrukciou hokejového štadióna: Nikto netuší, odkiaľ sa vlastne vzala suma 5 miliónov eur
Znásilňovanie, použité vložky a hlad: Severokórejská vojačka prehovorila o otrasných pomeroch v Kimovej armáde!
Plus JEDEN DEŇ
Znásilňovanie, použité vložky a hlad: Severokórejská vojačka prehovorila o otrasných pomeroch v Kimovej armáde!
Manželstvo Heribanovcov je definitívne ukončené: Ich prvé slová krátko po ROZVODE!
Plus JEDEN DEŇ
Manželstvo Heribanovcov je definitívne ukončené: Ich prvé slová krátko po ROZVODE!
FOTO Uff, tak tomu sa povie odvaha! NAJPIKANTNEJŠÍ záber herečky Evy Pavlíkovej: V hlavnej úlohe nahé bradavky!
Plus JEDEN DEŇ
FOTO Uff, tak tomu sa povie odvaha! NAJPIKANTNEJŠÍ záber herečky Evy Pavlíkovej: V hlavnej úlohe nahé bradavky!
Spolu snívali, spolu aj zomreli: Desivý osud dvoch kamarátok, ktoré zahynuli pri Šamoríne
Plus JEDEN DEŇ
Spolu snívali, spolu aj zomreli: Desivý osud dvoch kamarátok, ktoré zahynuli pri Šamoríne
Otvorili prvé vianočné trhy: Za koľko si kúpite cigánsku, punč a ďalšie dobroty?
Plus JEDEN DEŇ
Otvorili prvé vianočné trhy: Za koľko si kúpite cigánsku, punč a ďalšie dobroty?

VEĽKÉ POROVNANIE: Boli salámy a klobásy za socializmu lepšie ako dnes? Konečne poznáme pravdu!

Dnešní päťdesiatnici len nostalgicky spomínajú na poctivé klobásky z čistého mäsa za bývalého režimu a pri každej príležitosti kritizujú dnešných výrobcov za párky plné múky či sóje. Aká je pravda o mäsových výrobkoch? A v čom sú dnes iné ako kedysi?

V socialistických obchodoch sme kupovali úplne iné salámy a klobásy ako dnes.
V socialistických obchodoch sme kupovali úplne iné salámy a klobásy ako dnes.
Foto: profimedia

Poloprázdne regály v mäsiarstve a pred dverami dlhý rad ľudí. Pre súčasníka niečo nepredstaviteľné, no archívne fotografie neklamú. Mäso sa jedlo raz do týždňa, klobásy aj salámy boli bez éčiek, sóje či hydinového separátu. Pozrite si 5 hlavných rozdielov medzi mäsovými výrobkami kedysi a dnes, o ktorých úplne otvorene hovoria odborníci aj mäsiari.

1. Vysoký podiel mäsa

Mäsové výrobky za socializmu skutočne obsahovali viac mäsa. „Samotná surovina bola relatívne lacná a nemalo žiaden ekonomický význam nahrádzať ju napríklad drahšou sójou z dovozu,“ vysvetľuje Boris Halaj z portálu masodomov.sk. Aj odborník na potraviny Miroslav Spišiak v rozhovore o kvalite mäsových výrobkov potvrdil: „V klobásach bolo kedysi maximum mäsa a minimum vody, len na zarobenie. Aj prídavné látky sa do nich dávali len v minimálnom množstve."

Porovnajte rozdiely

Spišská klobása kedysi

  • podiel mäsa 133 gramov na 100 gramov klobásy
  • v zložení: 32,5 % hovädzie zadné výrobné (stehno), 20 % hovädzie predné výrobné (mastnejšie), 18,5 % bravčové chudé (stehno), 62 % bravčové mastné (bok)

Spišská klobása dnes

  • podiel mäsa 45 gramov na 100 gramov klobásy
  • v zložení: bravčové mäso min. 40 %, hovädzie mäso 5 %

O ďalších rozdieloch čítajte na nasledujúcej strane.

Vianočné tipy na darček

    Odporúčame