Šéf SZĽH: Majstrovstvá sveta v hokeji nemôžeme organizovať v hale, ktorá nespĺňa požadované kritériá
Plus JEDEN DEŇ
Šéf SZĽH: Majstrovstvá sveta v hokeji nemôžeme organizovať v hale, ktorá nespĺňa požadované kritériá
AKTUALIZÁCIA Polícia už vie, kto spôsobil paniku na najznámejšej ulici v Londýne!
Plus JEDEN DEŇ
AKTUALIZÁCIA Polícia už vie, kto spôsobil paniku na najznámejšej ulici v Londýne!
Ján Figeľ v emotívnej spovedi. Takto bojuje so zničujúcou rakovinou!
Plus JEDEN DEŇ
Ján Figeľ v emotívnej spovedi. Takto bojuje so zničujúcou rakovinou!
LÁKAVÉ ZĽAVY v obchodoch pokračujú: Ak ste ich nestihli v piatok, máte na to ešte celý víkend!
Plus JEDEN DEŇ
LÁKAVÉ ZĽAVY v obchodoch pokračujú: Ak ste ich nestihli v piatok, máte na to ešte celý víkend!
FOTO Miloš Mečíř voľbu nástupcu (ne)prežíval v Ostrave: Verdikt sa dozvedel na hokeji
Plus JEDEN DEŇ
FOTO Miloš Mečíř voľbu nástupcu (ne)prežíval v Ostrave: Verdikt sa dozvedel na hokeji
FOTO VNÚTRI Elvisova vdova Priscilla vydesila divákov: Preboha, čo si si to spravila s tvárou?
Plus JEDEN DEŇ
FOTO VNÚTRI Elvisova vdova Priscilla vydesila divákov: Preboha, čo si si to spravila s tvárou?
Chcú sa len priživiť? Rozboril otvorene o politikoch V siedmom nebi!
Plus JEDEN DEŇ
Chcú sa len priživiť? Rozboril otvorene o politikoch V siedmom nebi!
V týchto šatách dnes bojuje o titul misska Simona
Plus JEDEN DEŇ
V týchto šatách dnes bojuje o titul misska Simona
Otvorili prvé vianočné trhy: Za koľko si kúpite cigánsku, punč a ďalšie dobroty?
Plus JEDEN DEŇ
Otvorili prvé vianočné trhy: Za koľko si kúpite cigánsku, punč a ďalšie dobroty?

VEĽKÉ POROVNANIE: Boli salámy a klobásy za socializmu lepšie ako dnes? Konečne poznáme pravdu!

Dnešní päťdesiatnici len nostalgicky spomínajú na poctivé klobásky z čistého mäsa za bývalého režimu a pri každej príležitosti kritizujú dnešných výrobcov za párky plné múky či sóje. Aká je pravda o mäsových výrobkoch? A v čom sú dnes iné ako kedysi?

V socialistických obchodoch sme kupovali úplne iné salámy a klobásy ako dnes.
V socialistických obchodoch sme kupovali úplne iné salámy a klobásy ako dnes.
Foto: profimedia

Poloprázdne regály v mäsiarstve a pred dverami dlhý rad ľudí. Pre súčasníka niečo nepredstaviteľné, no archívne fotografie neklamú. Mäso sa jedlo raz do týždňa, klobásy aj salámy boli bez éčiek, sóje či hydinového separátu. Pozrite si 5 hlavných rozdielov medzi mäsovými výrobkami kedysi a dnes, o ktorých úplne otvorene hovoria odborníci aj mäsiari.

1. Vysoký podiel mäsa

Mäsové výrobky za socializmu skutočne obsahovali viac mäsa. „Samotná surovina bola relatívne lacná a nemalo žiaden ekonomický význam nahrádzať ju napríklad drahšou sójou z dovozu,“ vysvetľuje Boris Halaj z portálu masodomov.sk. Aj odborník na potraviny Miroslav Spišiak v rozhovore o kvalite mäsových výrobkov potvrdil: „V klobásach bolo kedysi maximum mäsa a minimum vody, len na zarobenie. Aj prídavné látky sa do nich dávali len v minimálnom množstve."

Porovnajte rozdiely

Spišská klobása kedysi

  • podiel mäsa 133 gramov na 100 gramov klobásy
  • v zložení: 32,5 % hovädzie zadné výrobné (stehno), 20 % hovädzie predné výrobné (mastnejšie), 18,5 % bravčové chudé (stehno), 62 % bravčové mastné (bok)

Spišská klobása dnes

  • podiel mäsa 45 gramov na 100 gramov klobásy
  • v zložení: bravčové mäso min. 40 %, hovädzie mäso 5 %

O ďalších rozdieloch čítajte na nasledujúcej strane.

Vianočné tipy na darček

    Odporúčame