Anka sa rozhodla odísť zo sveta veľmi dramatickým spôsobom.
Regióny
Záhadnú smrť obesenej krásnej študentky Anky (†16) objasnili: Polícia vie, čo sa stalo!
Každého poteší, keď dostane čo-to zo svojich zaplatených peňazí naspäť. Ilustračné foto
Video
Ficove príplatky za nočné služby dostali zelenú. Za hlasovala aj opozícia
Radek Smoleňák si po odchode zo Slovana nedal servítku pred ústa!
Šport
Špina vyplávala na povrch! Bývalý hráč hokejového Slovana prehovoril. Tento človek ničí klub
Ilustračné foto
Domov
Pre pár eur navyše prichádzajú ľudia o zdravie. Náš redaktor zisťoval, ako je to naozaj s nočnými zmenami
Slávny filmový Kraus je presne taký cholerik, ako bol aj sám herec.
Zaujímavosti
Pikantné tajomstvo herca Jiřího Kodeta: Šokuje vás, ktorú ženu zviedol!
Ako dvojičky! Rozkošná fotografia Dary Rolins s dcérou pod vianočným stromčekom vás dostane
Ako dvojičky! Rozkošná fotografia Dary Rolins s dcérou pod vianočným stromčekom vás dostane
Ivana Gáborík
Šoubiznis
FOTO Ivana Gáborík je späť v Amerike: TOTO robí s kamarátkami, keď jej manžel nie je nablízku!
Britka tvrdí, že máva sex s duchmi.
Zaujímavosti
TÁTO žena styk s mužmi nevyhľadáva: Tvrdí, že jej sexuálnymi partnermi sú duchovia!
Nemal predsa len mlčať? Ako sa teraz Viktor Vincze pozerá na odhalenie svojho problému? Jedna veta hovorí za všetko
Nemal predsa len mlčať? Ako sa teraz Viktor Vincze pozerá na odhalenie svojho problému? Jedna veta hovorí za všetko

Prečo nám do párkov melú chrobákov namiesto papriky? Odpoveď experta šokuje!

Z nedávneho testu spišských párkov nevyšiel ani jeden víťaz. Prepadlo všetkých deväť z deviatich výrobkov. Slovenskú špecialitu, na ktorú nám EÚ udelila ochrannú známku, výrobcovia nepripravujú tak ako kedysi. Namiesto papriky sa vo všetkých objavilo chrobačie farbivo. Prečo to výrobcovia robia? Odborník v tom má jasno!

Miroslav Spišiak má dlhoročné skúsenosti z praxe.
Miroslav Spišiak má dlhoročné skúsenosti z praxe.
Foto: tasr, Matej Kalina

Veľký test spišských párkov iniciovala Asociácia spotrebiteľov v SR. Vzorky skúmali v akreditovaných laboratóriách. Podľa odborníkov neprešiel ani jeden. Posvietili si na mäso, ale aj prísady. Zarážajúce je, že u všetkých výrobkov sa objavilo farbivo!

„Ani jeden párok neobstál, všetky použili farbivo košenila – kyselina karmínová, ktorý na obaloch nájdete pod označením E 120,“ vyhlásil šéf Asociácie spotrebiteľov Miloš Lauko.

Spomínané farbivo je síce prírodné, no keď zistíte, z čoho sa získava, asi vás prejde chuť do jedla. „Je to chrobáčik, ktorý žije v Strednej a Južnej Amerike na kaktusoch. Zo samičiek tohto chrobáka, vysušením a extrahovaním sa vyrába prírodné farbivo červenej farby,“ priblížil Lauko.

Odborník Miroslav Spišiak, ktorý dlhé roky pôsobil v mäsovýrobe, vie presne, čo je za tým. „Je to lacnejšie a nie je to zakázané. Dobre to farbí mäso, ktoré nemá tú prirodzenú mäsitú farbu. To znamená, že je mastné. Ak tam pridávajú aj sóju, tiež to treba prifarbiť, lebo má bledú, nie mäsitú farbu,“ vysvetľuje.

V minulosti sa rôzne náhrady a farbivá vôbec nemuseli používať. „Keby bolo kvalitné mäso, tak by ho zafarbila paprika. Pôvodná receptúra počíta s pridaním papriky sladkej a papriky pálivej v pomere jedna ku jednej a nič iné na farbenie. Ale to predpokladá dobré mäso,“ dodáva Spišiak.

Vianočné tipy na darček

    Odporúčame