Tip redakcii
Prečo nám do párkov melú chrobákov namiesto papriky? Odpoveď experta šokuje!
Tip redakcii Diskusia ()
Tip redakcii
Janko Kroner stále vlastní nehnuteľnosť so svojou bývalou ženou
Ľudia
Janko Kroner po vážnych zdravotných problémoch: Boj o dom!
Mia Khalifa
FOTO+VIDEO Slávna pornoherečka sa poriadne odviazala: Bez nohavíc oslavuje postup do finále NHL!
Jiří Kajínek navštívil počas prvého výročia prezidentskej milosti Bratislavu.
Správy
VIDEO Kajínkovi sa žije, uráčil sa aj do Bratislavy: Za pár dní letím na Korfu, môžem si dovoliť, čo chcem!
Najsexi športovkyne sveta.
FOTO Krčmové debaty chlapov sa skončili. Toto je najsexi športovkyňa sveta: Z mobilu jej unikli pornozábery, kvôli prsiam jej zakázali výstrih!
Monika Beňová sa schuti pustila do Hrnka za jeho výrok.
Správy
Beňová sa poriadne obula do Hrnka. Jej slová sa mu nebudú čítať ľahko
František spravil to najhoršie čo v búrke spraviť mohol. Ukryl sa sám pod strom s dáždnikom nad hlavou. Blesk, ktorý do neho udrel ho na mieste usmrtil.
Krimi
Bývalého rozhodcu (†36) ZABIL na ulici blesk: Prastaré VAROVANIE sa naplnilo!
Zuzana Belohorcová
Šoubiznis
Zuzana Belohorcová ostala v šoku po tom, ako zverejnila video malej Salmy: Tančeky jej dcéry vytáčajú ľudí
Rytmus priznal, že milujem Jasminu Alagič!
Šoubiznis
Tvrdá rana pre Daru Rolins: Jej ex Rytmus to konečne priznal: Milujem Jasminu Alagič a... Zverejnil ich vášnivý bozk!
Kavaschová a Majeský sa poriadne odviazali na ulici.
Šoubiznis
Herci Majeský a Kavaschová bez hanby: Aha, čo stvárali priamo na ulici!

Prečo nám do párkov melú chrobákov namiesto papriky? Odpoveď experta šokuje!

Miroslav Spišiak má dlhoročné skúsenosti z praxe.

Z nedávneho testu spišských párkov nevyšiel ani jeden víťaz. Prepadlo všetkých deväť z deviatich výrobkov. Slovenskú špecialitu, na ktorú nám EÚ udelila ochrannú známku, výrobcovia nepripravujú tak ako kedysi. Namiesto papriky sa vo všetkých objavilo chrobačie farbivo. Prečo to výrobcovia robia? Odborník v tom má jasno!

Veľký test spišských párkov iniciovala Asociácia spotrebiteľov v SR. Vzorky skúmali v akreditovaných laboratóriách. Podľa odborníkov neprešiel ani jeden. Posvietili si na mäso, ale aj prísady. Zarážajúce je, že u všetkých výrobkov sa objavilo farbivo!

„Ani jeden párok neobstál, všetky použili farbivo košenila – kyselina karmínová, ktorý na obaloch nájdete pod označením E 120,“ vyhlásil šéf Asociácie spotrebiteľov Miloš Lauko.

Spomínané farbivo je síce prírodné, no keď zistíte, z čoho sa získava, asi vás prejde chuť do jedla. „Je to chrobáčik, ktorý žije v Strednej a Južnej Amerike na kaktusoch. Zo samičiek tohto chrobáka, vysušením a extrahovaním sa vyrába prírodné farbivo červenej farby,“ priblížil Lauko.

Odborník Miroslav Spišiak, ktorý dlhé roky pôsobil v mäsovýrobe, vie presne, čo je za tým. „Je to lacnejšie a nie je to zakázané. Dobre to farbí mäso, ktoré nemá tú prirodzenú mäsitú farbu. To znamená, že je mastné. Ak tam pridávajú aj sóju, tiež to treba prifarbiť, lebo má bledú, nie mäsitú farbu,“ vysvetľuje.

V minulosti sa rôzne náhrady a farbivá vôbec nemuseli používať. „Keby bolo kvalitné mäso, tak by ho zafarbila paprika. Pôvodná receptúra počíta s pridaním papriky sladkej a papriky pálivej v pomere jedna ku jednej a nič iné na farbenie. Ale to predpokladá dobré mäso,“ dodáva Spišiak.

    PlusTV